Свет

Хенри Кисинџер: Чланство Украјине у НАТО прикладан исход сукоба с Русијом

Кисинџер је изјавио да Запад мора и даље да подржава Украјину, али да не смеју дозволити да овај сукоб ескалира у "рат против саме Русије" будући да је реч о земљи са арсеналом нуклеарног наоружања
Хенри Кисинџер: Чланство Украјине у НАТО прикладан исход сукоба с Русијомwww.globallookpress.com © Leigh Vogel - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Бивши државни секретар САД Хенри Кисинџер изјавио је да Запад мора наставити да води дијалог са Русијом докле год сукоб у Украјини траје и да се Русији мора дати шанса да се врати у међународне организације по завршетку сукоба, додавши да би улазак Украјине у НАТО био "прикладан исход".

Кисинџер је, за време видео обраћања на Давосу, оценио да би САД требало да наставе да пружају војну подршку Кијеву и да је, по потреби, појачавају све док се не постигну прекид ватре и преговори.

Поручио је и да Запад не сме дозволити да сукоб ескалира у рат против "саме Русије", преноси Си-Ен-Би-Си.

"Уништење Русије као државе која води сопствену политику учинило би огромно подручје њених једанаест временских зона подложним за унутрашње сукобе и спољну интервенцију у време када на њеној територији има 15.000 и више комада нуклеарног оружја", изјавио је Кисинџер.

"Због тога верујем у дијалог са Русијом док траје рат и у наставак разговора Европе, Америке и Русије", рекао је он, додавши да се "санкције и други притисци морају да трају све док се не постигне коначно решење."

"Верујем да је ово начин да се спречи ескалација рата", рекао је он.

Кисинџер сматра да би приступ Украјине НАТО-у био "прикладан исход" сукоба након што се мир успостави.

Кисинџер противречи самом себи?

Како је "Спутњик" недавно пренео, Хенри Кисинџер је у својој књизи "Лидерство: шест лекција светске стратегије" објављеној 28. априла 2022. године изнео потпуно супротан став по питању статуса Украјине, где је тврдио да би "неутрална Украјина" могла да буде решење тренутног конфликта.

У случају да Украјина постане чланица НАТО-а, пише Кисинџер у својој новој књизи, онда ће границе Алијансе бити на 500 километара од Москве, што ће елиминисати стратешку дубину на коју је Русија увек рачунала.

Хенри Кисинџер, који је своју политичку каријеру почео 1957. као саветник гувернера Нелсона Рокефелера, а постао је контроверзна фигура током Хладног рата, између осталог због подржавања крвавог пуч генерала Августа Пиночеа против демократски изабраног председника Чилеа Салвадора Аљендеа 1973. године, односно његове умешаности у "Операцију Кондор" у Јужној Америци.

Кисинџер је добро познат и српској јавности будући да је, након почетка НАТО агресије над СРЈ 1999. године, поручивао да ваздушни напади на Југославију морају да буду настављени јер би, у супротном, кредибилитет НАТО-а био доведен у питање.

Такође, изјавио је и да је "текст из Рамбујеа, који је обавезивао Србију да призна НАТО трупе широм Југославије, био провокација, изговор за почетак бомбардовања".

"Документ из Рамбујеа био је такав да га ниједан Србин није могао прихватити", поручио је својевремено Кисинџер.

image