Очи у очи: Први пут се срели Залужни и Марк Мили

Двојица војних званичника овим сусретом наглашавају додатно јачање веза две војске

Највиши амерички војни официр, армијски генерал Марк Мили, први пут се састао са украјинским колегом Валеријем Залужним очи у очи, на непознатој локацији, у југоисточној Пољској.

Начелници генералштаба две земље, који су и до сада често разговарали о војним потребама Украјине али се никада нису срели уживо, овим састанком, како наводи Асошиејтед прес, наглашавају јачање веза између две војске у критичном тренутку када се руско-украјински сукоб примиче својој првој годишњици.

Сусрет се, подсећа ова агенција, дешава у периоду када међународна заједница појачава војну помоћ Украјини, а Америка пружа проширене обуке украјинских трупа и обезбеђује ракетну батерију Патриот, тенкове, јаче системе противваздушне одбране и друге врсте наоружања.

Војни пуковник Дејв Батлер, портпарол Милија, рекао је да је "постојала нада" да ће Залужни ове недеље отпутовати у Брисел на састанак НАТО-а и других шефова одбране, али када је у понедељак постало јасно да се то неће догодити, пала је одлука да се двојица војних званичника састану у Пољској, близу границе.