Маск: Давоски форум је "неизабрана светска влада"

Милијардер опомиње да такву владу нико никада није тражио, нити је жели, а потом је отворио анкету на тему да ли Светски економски форум треба да влада планетом

Откад је почело овогодишње заседање Светског економског форума (ВЕФ), који се одржава од 16. до 20. јануара у Давосу, власник "Твитера" и "Тесле" Илон Макс поставио је серију твитова и вези са швајцарским форумом.

Најновија констатација тиче се глобалног значаја ВЕФ-а, односно улоге коју жели да преузме.

Масков твит је био одговор на снимак на којем се види оснивач и председник ВЕФ-а Клаус Шваб док говори о томе како се новом Форумовом "Селу глобалне сарадње" у Метаверзуму може веровати у тренутку када је поверење широм света у политичке институције на историјски ниском нивоу. А томе у прилог, тврде из ВЕФ-а, иде и чињеница да је Интерпол укључен у пројекат.

"ВЕФ све више постаје неизабрана светска влада коју народ никада није тражио, нити је жели", написао је он на Твитеру.

Потом је отворио и још једну у низу анкета, сада с питањем – Да ли Светски економски форум треба да влада светом?

Иначе, сарадник Светског економског форума је и Илонов брат Кимбал Маск. Суоснивач је компаније "Кичен". Његови ресторани набављају храну од локалних фармера, и тако стимулишу привреду локалних пољопривредника у износу од милион долара годишње.

Овогодишњем самиту у Давосу присуствује 2.700 учесника, укључујући више од 600 глобалних извршних директора, 116 милијардера и преко 50 светских лидера. Разговараће се о светски значајним питањима као што су климатске промене, нове технологије и безбедност.

Међу гостима ове године нема никог из Русије и Кине, док ће њихово одсуство попунити бројни милијардери из заливских земаља. Србију представљају  председник Александар Вучић и министарка културе Маја Гојковић.