Свет

Холандија шаље авионе Кијеву, а за тенкове чека дозволу Немачке

Холандија спремна да помогне у плаћању модерних тенкова "леопард 2" које друге земље шаљу Украјини
Холандија шаље авионе Кијеву, а за тенкове чека дозволу Немачкеwww.globallookpress.com © Philipp Schulze/dpa

Холандска влада ће размотрити испоруку борбених авиона Ф-16 Украјини ако Кијев то затражи, јавља "Недерланд тајмс".

Током јучерашње парламентарне дебате холандски министар спољних послова Вопке Хоекстра поручио је да ће влада бити отворена за такве захтеве и да "не постоје табуи" када је у питању испорука редовне опреме Кијеву.

Према његовим речима, Холандија шаље само опрему коју Украјина тражи, а тренутно је то углавном тешко наоружање. Кијев већ неко време жели модерна борбена возила, а неколико земаља изразило је спремност да испуни те захтеве. Пољска и Финска желе да пошаљу немачке тенкове "леопард 2", али им је за то потребна дозвола Берлина.

Министарка одбране Холандије Кајса Олонгрен раније је на састанку Светског економског форума у Давосу изјавила да је Холандија спремна да помогне у плаћању модерних тенкова "леопард 2" које друге земље шаљу Украјини.

"То је нешто што смо спремни да урадимо. Чекамо став Немачке о овој теми, али ја сам за покушај проналажења решења и слања тенкова у Украјину", рекла је она за "Блумберг".

Раније је и Сјурд Сјордсма из партије "Демократе 666" затражио од владе да испоручи авионе Ф-16 и борбена возила украјинским оружаним снагама.

image