Сијарто: Не можемо без руских енергената

Неопходно је одржавати односе са Москвом, јер када се налазите у области без излаза на море, ако не добијете руске енергенте, не можете да снабдевате своју земљу, поручио је мађарски шеф дипломатије

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао је да снабдевање те земље енергетским ресурсима не може бити гарантовано без нафте и гаса из Русије.

"Када се налазите у области без излаза на море, ако не добијете руске енергенте, не можете да снабдевате своју земљу. Зато је неопходно одржавати односе са Москвом и гарантовати изузетке у вези са санкцијама  у Европској унији", рекао је Сијарто у интервјуу италијанском листу "Република".

Он је напоменуо да су у политици важни "географија и реалност".

Сијарто рекао је да санкције Запада уведене Русији нису успеле да окончају сукоб у Украјини и само су погоршале економску ситуацију у Европи, као и да планирани девети пакет санкција неће бити изузетак.

"Санкције су нанеле озбиљну штету свима, али Европа нажалост још увек није напустила ову политику", рекао је министар у видео обраћању, објављеном на његовој Фејсбук страници.

Према његовим речима, девети пакет санкција који је сада у припреми "по свему судећи ће додатно погоршати ситуацију у Европи".

Како је Сијарто навео, Будимпешта очекује да ће Европска унија пружити финансијску подршку за изградњу инфраструктуре за снабдевање гасом из нових извора у централну Европу, јер су за то заинтересоване све земље у региону.

Мађарски премијер Виктор Орбан је раније рекао да Европа губи одбијањем руских енергената у корист америчких, пошто је принуђена да их преплаћује од пет до десет пута. Према његовим речима, Европа треба да постави питање "америчким пријатељима" ко у овој ситуацији побеђује.