Свет

Јапан има нови петогодишњи план одбране: Као пион САД може да постане "Украјина Азије"

Критичари планиране милитаризације земље излазећег Сунца сматрају да Јапан ризикује да постане "Украјина Азије" у случају да настави да се води стратегијом САД
Јапан има нови петогодишњи план одбране: Као пион САД може да постане "Украјина Азије"www.globallookpress.com © Jim LoScalzo - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Премијер Јапана, Фумио Кишида, оценио је данас да се та земља суочава са најтежим безбедносним окружењем у региону од краја Другог светског рата, те обећао да ће убрзати војно јачање Токија на основу новоусвојене безбедносне стратегије за наредних пет година.

Јапан планира да у том периоду готово удвостручи буџет за одбрану на 332 милијарде долара, као и да побољша сајбер простор и обавештајне способности, преноси АП.

Кишида је рекао да новоусвојена безбедносна стратегија представља "драстичан заокрет" јапанске безбедносне политике, али да и даље остаје унутар ограничења пацифистичког Устава и међународног права.

Кишидина влада у децембру је усвојила кључне безбедносне и одбрамбене реформе, укључујући способност противудара која чини раскид са послератним принципом искључиве самоодбране земље.

Токио каже да је тренутно распоређивање ракетних пресретача недовољно да се одбрани од брзог напретка наоружања у Кини и Северној Кореји.

У говору на отварању овогодишњег парламентарног заседања, јапански премијер је истакао да би активна дипломатија требало да буде приоритет, али да је потребна "одбрамбена моћ да то подржи“.

"Јасно стављам до знања да неће бити ни најмање промене у односу на јапанске ненуклеарне и самоодбрамбене принципе и наше кораке као земље која воли мир", рекао је премијер Јапана.

Овог месеца Кишида је кренуо у обилазак пет земаља, укључујући Вашингтон, како би објаснио нови одбрамбени план Јапана и даље развијао одбрамбене везе са својим савезником Сједињеним Државама.

Критичари планиране милитаризације земље излазећег сунца сматрају да Јапан ризикује да постане "Украјина Азије" у случају да настави да се води стратегијом САД.

"Јапан је тај који гура регион у опасност помно се водећи америчком стратегијом. Потези Токија завређују велику будност. Ако настави да се понаша као пијун САД у азијско-пацифичком региону, мора да поведе рачуна да и сам не постане њихова жртва или чак "Украјина источне Азије", наводи се у тексту "Глобал тајмса".

Конкретно, Кишидине речи упозорења су усмерене на Кину. Он покушава да убеди друге западне земље да је Кина следећи "највећи изазов" са којим Запад мора заједнички да се носи.

Уз то, Кишида је рекао да ће се позабавити брзим опадањем стопе рађања у Јапану, како би земља могла да одржи националну снагу. У ту сврху до краја јуна ће креирати план, како је рекао, повећања финансијске подршке породицама са децом.

Док се три четвртине годишњег повећања буџета за одбрану може добити кроз потрошњу и фискалне реформе, остатак треба да дође од могућег повећања пореза, а Кишида се због тога већ суочио са све већим критикама опозиционих посланика, па чак и његове владајуће странке, преноси америчка агенција.

Становништво Јапана са више од 125 милиона, опада већ 14 година и предвиђа се да ће пасти на 86,7 милиона до 2060. године.

image