САД немају довољно муниције у случају конфликта са Кином око Тајвана

Америчка војска могла би да остане без муниције у случају већег сукоба са Кином у Тајванском мореузу, показују резултати истраживања Центра за стратешке и међународне студије

Сједињене Америчке Државе немају довољно залиха муниције, као ни могућност  да их попуне у случају већег војног сукоба са Кином, закључили су стручњаци Центра за стратешке и међународне студије (ЦСИС).

У тој организацији сматрају да је неопходно прављење залиха муниције и материјала за њену производњу, као и нуђење бољих услова произвођачима како би они имали интерес да улажу у нове производне капацитете.

ЦСИС, званично непрофитна организација која међу својим донаторима има гиганте америчке војне индустрије попут "Локид Мартина", "Боинга" и "Џенерал динамикса", критиковао је тренутно стање те индустријске гране у САД, назвавши га неприпремљеним за "данашње конкурентно окружење".

Производни капацитети у САД не би могли да изнесу дужи сукоб високог интензитета, пише у њиховој најновијој анализи. Примећен је недостатак одређених врста наоружања, укључујући ракете за "џавелине" и "стингере", као и хаубице калибра 155 милиметара и противартиљеријске радаре, који су послати Украјини.

У случају сукоба са Кином око Тајвана, за који у ЦСИС-у верују да САД не би имале пуно времена да се припреме, проблеми би могли да постану још очигледнији.

"У више од 20 симулација кинеско-америчког сукоба у Тајванском мореузу које смо спровели, америчкој војсци у просеку треба око 5000 ракета дугог домета за три недеље борби", пише у извештају.

САД су у свакој од симулација свој целокупни инвентар тог оружја потрошиле већ током прве недеље сукоба, приметили су у ЦСИС-у, додајући да је време производње тог оружја две године.

Извештај је идентификовао низ основних слабости, укључујући статус Пентагона као јединог купца оружја и његова правила набавке, која дају приоритет "контроли ефикасности и трошкова над брзином и капацитетом".

Произвођачи немају предвидљиву потражњу те врсте муниције, која би се могла обезбедити вишегодишњим уговорима, објашњава се у извештају. Дакле, озбиљно улагање у капитал и особље за њихову производњу "није добра пословна одлука".

Амерички прописи о извозу наоружања у великој мери успоравају његову продају која често траје месецима, а понекад и годинама. Руско и кинеско наоружање због тога често има предност, као и због њихових нижих цена, наводи се у извештају.