Свет

Мицотакис: Грчко небо заштићено, спремни смо да жестоко одговоримо

Премијер Грчке поручио да "они који се хвале да ће једне ноћу изненада доћи" знају да могу једне ноћи да се пробуде и осете сурову реалност и да сваки њихов "јуриш" може постати обична бежанија
Мицотакис: Грчко небо заштићено, спремни смо да жестоко одговоримоwww.globallookpress.com © IMAGO/Michalis Karagiannis / Eur

Грчко небо је заштићено као никада раније, Грчка је ојачала своје оружане снаге и спремна је да одговори на сваку потенцијалну агресију, а сваки "напад" Турске може постати "бежанија", рекао је премијер Киријакос Мицотакис током посете ваздухопловној бази Танагра.

Мицотакис је присуствовао церемонији предаје пројекта за обезбеђивање и снабдевање информацијама (ССИ) и петог модернзованог авиона Ф-1 ваздухопловним снагама, саопштило је Министарство.

"Грчка је званично изразила интересовање да се укључи у програм за стварање нових летелица пете генерације, грчко небо је заштићено као никада раније", рекао је Мицотакис.

Према његовим речима, то се дешава у тренутку када су "страшне комшије" уместо заједничке производње сада коначно искључене из програма борбених авиона пете генерације.

"И уместо да имају такве ловце, они с великим трудом покушавају да модернизују своје Ф-16", рекао је Мицотакис и додао да Турска може да "слети у сурову реалност".

" Када су у питању отворене претње одлучни смо да одговаримо на сваку агресију. А они који се хвале да могу 'једном ноћу изненада доћи' знају да и сами могу једне ноћи да се пробуде и слете у сурову реалност. И нека знају да што више подижу свој глас, то више умањују свој ауторитет и да сваки њихов 'јуриш' може постати обична бежанија пред међународним правом, нашим војним снагама и јаким савезницима", рекао је грчки премијер.

Према његовим речима, Грчка не улази у дијалог са неразумнима, већ увек остаје отворена за владавину права, логику, добросуседске односе и потребу решавања разлика на основу међународног права.

Мицотакис је рекао да се већ граде нове фрегате за грчку морнарицу и покреће програм нових корвета, добиће се нови хеликоптери Ромео, а добиће и модернизова ракетне системе.

Премијер је у Танагри посматрао полетање Ф-16 Вајпера, петог унапређеног борбеног авиона Ратног ваздухопловства, и обишао подручје где су у току технички радови на авионима Ф-16 Випер и П-3 Орион. 

image