Свет

Помор у Британији: Посланици траже истрагу због пораста броја смртних случајева

У Британији на недељном нивоу умре скоро 3000 људи више од просека, а за то није крив ковид
Помор у Британији: Посланици траже истрагу због пораста броја смртних случајеваwww.globallookpress.com © Li Ying/XinHua

Узнемирени националним статистикама које показују 20 одсто више смртних случајева недељно, посланици у Великој Британији затражили су истрагу. За разлику од последњег пута када је "вишак" смртних случајева достигао такве нивое, током другог таласа ковида, мали број ових смртних случајева може се приписати вирусу, пише "Дејли мејл".

Обраћајући се Доњем дому парламента, конзервативна посланица Естер МекВеј критиковала је главног медицинског службеника Криса Витија који је нагли пораст смртних случајева који нису последица ковида објаснио тиме да пацијенти током пандемије нису добијали статине или лекове за висок крвни притисак.

"Где су докази? А ако их нема, шта је узрок ових прекомерних смртних случајева", упитала је посланица, захтевајући од министра да се "посвети хитној и темељној истрази овог питања".

Министар јавног здравља из сенке (опозициони "министар") Ендрју Гвин из редова лабуриста назвао је министра здравља Стива Барклија "делом човеком а делом нојем" јер одбија да се суочи са овим питањем, а владу премијера Ришија Суника је оптужио за "негирање" проблема и "раскусуравање".

"Било је 50.000 више смртних случајева него што бисмо иначе очекивали 2022. године", рекао је он у Доњем дому. "Не рачунајући пандемију, то је најгора цифра од 1951. године", додао је Гвин.

Према Канцеларији за националну статистику, 2.837 људи више је умрло у другој недељи јануара него што је уобичајено у Енглеској и Велсу, а само 5 одсто тих смрти се може приписати ковиду.

Последњи пут када је број смртних случајева био тако висок, током друге недеље фебруара 2021. године, смртни случајеви од ковида чинили су 37 одсто укупног броја умрлих.

Краљевски колеџ за хитну медицину известио је да чак 500 људи недељно умире јер не могу да добију хитну помоћ на време. Рекордних 54.532 људи чекало је више од 12 сати у одељењима за хитне случајеве да би били примљено у болницу након што је донета одлука о њиховом пријему, према подацима здравствених служби, а само 65 одсто пацијената је прегледано у року од четири сата.

Прошлог месеца, Вити је упозорио да ће "одлагање неге и скрининга" због локдауна и хаоса у здравственом сектору довести до још једног таласа смртности након што се број заражених од ковида у великој мери смањио, али су недијагностификовани карциноми и друга хронична стања довела до већег броја умрлих од уобичајеног.

image