Председник Аргентине: Не размишљамо о испоруци оружја Украјини

Не могу да коментаришем одлуке других држава, али знам да највише желимо да се мир успостави што пре, каже Алберто Фернандез

Председник Аргентине Алберто Фернандез изјавио је да та земља и државе Латинске Америке не размишљају о слању оружја Украјини.

"Аргентина и Латинска Америка не размишљају о слању оружја у Украјину или било коју другу зону сукоба", рекао је Фернандез на заједничкој конференцији за новинаре са немачким канцеларом Олафом Шолцом, који борави у званичној посети Аргентини.

Према његовим речима, он је током разговора "саопштио своје идеје о томе како да се реши конфликт" у Украјини. Напоменуо је да осуђује руску војну операцију, али се уздржао од процене деловања европских земаља.

"Не могу коментаришем одлуке других држава, али знам да канцелар и ја највише желимо да се мир што пре успостави и у томе се наша мишљења поклапају", нагласио је он.

Колумбијски председник Густаво Петро потврдио је раније да су Сједињене Америчке Државе тражиле да се постојеће руско и совјетско оружје пребаци у Украјину, али да је његова земља одбила да то учини.

Бразилски лист "Фолха де С.Пауло" објавио је да Бразилија такође неће испоручивати муницију за немачке тенкове "леопард" у Кијев, упркос захтеву Берлина, како би сачувала неутралност.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је, коментаришући ове информације, подсетио на законска ограничења за такве испоруке оружја трећим земљама и обећао да ће "Москва помно пратити ову ситуацију".