Шолц: Поново ћу причати са Путином, сукоб Русије и НАТО-а не сме да се догоди

Важно је да се разговор врати на пут како да свет изађе из тренутне ситуације, поручио немачки канцелар

Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да је неопходно наставити телефонске разговоре са руским председником Владимиром Путином. Сукоб НАТО и Русије, према Шолцовим речима, мора да се избегне по сваку цену.

Тон таквих разговора "није непристојан", упркос "апсолутно другачијим" погледима на ситуацију, оценио је канцелар, преноси ТАСС.

"Поново ћу телефоном разговарати са Путином јер је неопходно да разговарамо једни са другима", рекао је Шолц.

Он је додао да је важно да се разговор врати на пут како да свет изађе из тренутне ситуације.

"Услови за то су јасни – повлачење руских трупа", истакао је Шолц.

Немачки лидер нагласио је да неће бити рата између Москве и НАТО. 

"Савезна влада неће дозволити такву ескалацију", навео је Шолц, коментаришући наводе шефице дипломатије Аналене Бурбок која је рекла да европске земље ратују против Русије.

"Немачки канцелар, који своју заклетву схвата озбиљно, мора да учини све да се (оно што се дешава у Украјини – прим. аут.) не претвори у рат између Русије и НАТО-а", рекао је Шолц за немачки лист "Тагесшпил".

Шолц: Већа координација са САД, али нећемо слати ловце Украјини

За безбедност Европе изузетно је важно да координишемо наше акције са САД, оценио је немачки канцелар Шолц.

"За мене је важно да не делујемо сами на националном нивоу, већ блиско координишемо наше деловање са нашим међународним партнерима, пре свега са Сједињеним Државама. За безбедност Европе је изузетно важно да блиско координишемо наше деловање са САД", навео је Шолц. 

Критикујући све веће захтеве за новим наоружањем за Украјину још једном је одбацио идеју о испорукама ловаца.

У Немачкој, чим се донесе једна одлука, почињу нове дебате. Када се тако нешто дешава, онда то није озбиљно, то поткопава поверење грађана у одлуке владе", рекао је Шолц у интервјуу немачком листу "Тагесшпил".

Он није појаснио чије захтеве има у виду, немачке или захтеве страних политичара. Но, према његовим речима, Украјина тражи све више наоружања.

Немачки канцелар је рекао да се озбиљно односи према заклетви коју је дао и да мора да учини све да се догађаји у Украјини не претворе у сукоб између Русије и НАТО-а.

"Ми не пратимо оне који готово олако препоручују Немачкој да иде напред. Увек делујемо у складу са међународном координацијом. Свака друга одлука би била неодговорна и повећала би ризик од ескалације", додао је Шолц, преноси "Спутњик".

Након што је Немачка ове недеље објавила да је спремна да Украјини испоручи тенкове, од Берлина су одмах тражили ново наоружање. Бивши амбасадор Украјине у Берлину, заменик министра спољних послова Украјине Андреј Мељник је изјавио да су им потребни ловци. Шолц је тај захтев одбио.

Немачка је раније објавила да је Украјини испоручила хаубице, пешадијска борбена возила, противваздухопловне системе и тенкове, међу којима и 14 тенкова"леопард 2".