Свет

Британска војска шпијунирала своје грађане за време короне

Непожељни наративи одмах су били потиснути или уклоњени са друштвених мрежа
Британска војска шпијунирала своје грађане за време коронеwww.globallookpress.com © Dominika Zarzycka/Keystone Press Agency

Министарство одбране Уједињеног Краљевства пажљиво је пратило налоге јавних личности на друштвеним мрежама које су биле критичне према владиној политици током пандемије, упозорио је узбуњивач.

Његова изјава "Дејли мејлу" у супротности је са тврдњама званичника да је влада икада спровела било какав надзор таквог типа.

Војна 77. бригада, специјална јединица "Фејсбук ратника" вештих у психолошким операцијама и коришћењу друштвених мрежа у неконвенционалним сукобима информационог доба, наводно је саставила досијее о инфлуенсерима који су доводили у питање одговор Лондона на избијање пандемије корона вируса, открио је извор из ове јединице.

Он је додао да су дужности јединице укључивале борбу против "дезинформација" и "штетних наратива наводних стручњака", као и да су непожељни наративи одмах били потиснути или уклоњени. Истовремено, владине смернице о закључавању, броју мртвих, препорукама о вакцинацији били промовисани.

"Имао сам утисак да је влада била више заинтересована за заштиту успеха своје пропаганде него за откривање страног мешања", рекао је узбуњивач.

Група за грађанске слободе "Биг Брадер Воч" прибавила је обимну документацију која поткрепљује тврдње узбуњивача.

Они су открили да су у надзор британских цивила биле укључене и Јединица за борбу против дезинформација Одељења за дигиталне медије, културу, медије и спорт и Јединица за брзо реаговање, те да је рад Владе Велике Британије "опасан по демократију".

image