Свет

Кина жели чвршће економске везе са Саудијском Арабијом

Кинески министар је инсистирао на изградњи "зоне слободне трговине Кине и Залива што је пре могуће", док је саудијски принц истакао да његова земља у потпуности подржава принцип једне Кине
Кина жели чвршће економске везе са Саудијском Арабијом© Tanjug/AP Photo/Amr Nabil

Нови кинески министар спољних послова Ћин Ганг жели да изгради јаче везе са Саудијском Арабијом и успостави зону слободне трговине између Кине и Залива "што је пре могуће", наводи се у саопштењу тамошњег министарства, преноси Ројтерс.

Бивши кинески амбасадор у САД који је на место шефа дипломатије дошао крајем прошле године изнео је тај предлог у телефонском разговору са својим колегом из Саудијске Арабије, принцем Фејсалом бин Фарханом ел Саудом, када је и истакао да Кина високо цени доследну и чврсту подршку Саудијске Арабије о питањима која се тичу кључних кинеских интереса.

Ћин Ганг је рекао и да би стране требало да прошире сарадњу у области економије, трговине, енергетике, инфраструктуре, инвестиција, финансија и високе технологије.

Кинески министар је инсистирао на континуираном јачању стратешког партнерства Кине и Залива, те изградњи "зоне слободне трговине Кине и Залива што је пре могуће".

Принц Ел Сауд је пак рекао да су за Саудијску Арабију односи с Кином камен темељац спољних односа и да његова земља у потпуности подржава принцип једне Кине.

Ћин, који је управо завршио турнеју у неколико афричких земаља, разговарао је телефоном и с потпредседником холандске владе и министром иностраних послова Вопкеом Хоекстром, те шефом дипломатије Аргентине Сантјагом Кафиером.

Иначе, јуче (30. јануар) је руски председник Владимир Путин разговарао телефоном с престолонаследником Саудијске Арабије Мухамедом бин Салман ел Саудом о сарадњи у оквиру ОПЕК+ како би се обезбедила стабилност глобалног тржишта нафте. Такође, разговарали су о развоју билатералне сарадње на политичком, трговинском, економском и енергетском плану.

image