Свет

"Нуклеарни мамац" који је Столтенберг донео у Азију: НАТО као хијена гледа у ране других животиња

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг са тла североисточне Азије говори о "нуклеарном одвраћању" што показује колико НАТО представља претњу овом региону, пише "Глобал тајмс"
"Нуклеарни мамац" који је Столтенберг донео у Азију: НАТО као хијена гледа у ране других животиња© Tanjug/South Korea Presidential Office/Yonhap via AP

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг започео је посету Јужној Кореји и Јапану, али "дарови" које им носи нису добри, пише "Глобал тајмс". Током његове посете Јужној Кореји већином ће дискутовати о проблемима са Северном Корејом. Како је рекао, посета показује повећан значај партнерства између НАТО и Републике Кореје.

Столтенберг је такође споменуо да НАТО и Јужна Креја могу да деле информације једна с другом у одговору на сумње које је изазвала Северна Кореја својим нуклеарним и ракетним програмом.

Шеф НАТО говорио је и о важности нуклеарног одвраћања, тврдећи да "Кина, Русија и Северна Кореја имају нуклеарно оружје, али савезници у НАТО га немају - то је опаснији свет".

Очигледно, Столтенберг гледа шире, наводи "Глобал тајмс" и додаје да постојећи механизми НАТО за дељење нуклеарног оружја немају никакве везе са безбедносним питањима на Корејском полуострву.

Зато Столтенберг мора да спомене Кину и Русију, како појава САД на Корејском полуострву не би деловала тако нагло. Он је навео постојање "нуклеарне претње" Кине, Русије и Северне Кореје како би ојачао размену информација са Јужном Корејом.

Његова сврха је врло јасна – жели да увуче Јужну Кореју у оквир сарадње са НАТО. Нуклеарно дељење је само изговор којим се моћ НАТО може проширити на североисточну Азију на импозантан начин, пише "Глобал тајмс".

Иако је Столтенберг оставио слободан простор за тумачење, свет генерално верује да "размена информација" коју је предложио неће бити крај НАТО ангажовања у азијско-пацифичком региону, наводи лист.

Неке анализе из Јужне Кореје истакле су да је циљ НАТО да прошири утицај САД и прошири своје подручје активности на индо-пацифички регион, како би обуздао Кину. Иако НАТО тврди да се његово позиционирање као регионалног одбрамбеног савеза није променило, од прошле године је наставио да развија традиционалне одбрамбене зоне и области и у великој мери ојачао војне и безбедносне везе са азијско-пацифичким земљама као што су Јапан и Јужна Кореја.

Сада Столтенберг са тла североисточне Азије говори о "нуклеарном одвраћању" на тако озбиљан начин, што наглашава и озбиљну претњу коју НАТО представља овом региону, наводи "Глобал тајмс".

Дешавања на Корејском полуострву и НАТО су два остатка хладног рата у Евроазији. Након краја Хладног рата, НАТО је изгубио неопходност и легитимитет постојања, али је опстао исисавајући напету и застрашујућу атмосферу изазвану новим кризама и сукобима.

"Разлог зашто је НАТО уперио поглед на Корејско полуострво је исто као што хијене гледају у крвареће ране других животиња. Оно што доноси североисточној Азији је бубањ новог хладног рата", пише "Глобал тајмс".

У САД и на Западу је веома популарно користити украјинску кризу као "уџбеник из безбедности" како би се широм света сејао страх за безбедност, а Столтенбергово путовање је део тога. Међутим, оно што се догодило на европском континенту само показује да када дође до безбедносне дилеме, чак и савезници ће се окренути једни против других, а тај чвор ће постајати све чвршћи и чвршћи. У ствари, ово има сличну логику као и ситуација на Корејском полуострву. Север и југ су се "наоружали" због својих безбедносних брига, што је као одговор продубљивало забринутост друге стране.

Приметили смо да иако је Столтенберг увек "намерно или ненамерно" спомињао Кину када је једнострано говорио о "претњи" од Северне Кореје. У сусрету Столтенберга са председником Јужне Кореје Јун Сук Јеолом, као и са министрима одбране и спољних послова, јужнокорејска страна је избегавала да говори о Кини колико је то могуће, наводи "Глобал тајмс".

Ово показује да су досадашња забринутост за безбедност Јужне Кореје и даље углавном фокусирана на питање полуострва, али Јужнокорејци морају да предузму више мера предострожности против НАТО који све прорачунава. Убрзано ширење НАТО из Европе на североисточну Азију само ће учинити ситуацију на полуострву компликованијом и тешко решивом, а резултат никако није оно што Јужна Кореја жели да види.

Национална стабилност и економски развој Јужне Кореје данас су неодвојиви од дугорочног релативног мира и стабилности на полуострву.

"Нуклеарни мамац" који је донео НАТО је дефинитивно пре отров него лек за Јужну Кореју, која тежи безбедном и стабилном спољашњем окружењу, пише "Глобал тајмс". Данас је позната намера НАТО-а да се укључи у азијско-пацифички регион. Како одбити да "попијете отров да бисте угасили жеђ", то ће бити тест за политичку мудрост Сеула.

image