Од борца против екстремиста до антисемите: Члану немачког ЦДУ прети искључење из странке

То што сам рекао није расистички, већ оно што многи људи мисле, поручио је некадашњи председник немачке Савезне канцеларије за заштиту устава

Некадашња немачка перјаница у борби против екстремизма и нацизма Ханс-Георг Масен могао би да буде избачен из странке због антисемитизма и расизма. 

Масен је до 2018. године био на челу Савезне канцеларије за заштиту устава где се бавио претњама немачком уставном поретку, било да су у питању страни шпијуни, верски фундаменталисти, екстремни десничари или левичари.

Дугогодишњи члан и некадашњи кандидат за посланика Хришћанско-демократске уније Немачке (ЦДУ) бивше канцеларке Ангеле Меркел изгубио је посао након што је оптужен да је игнорисао видео снимке десничарских банди које јуре имигранте током нереда, пише Ројтерс. 

Некада је пратио екстремисте за потребе државе, сада би можда требало да посматра самог себе, иронично примећује "Шпигл". 

"Он наставља да користи језик антисемита и теоретичара завере, чак и терминологију етничке супериорности", наводи се у саопштењу Председништва ЦДУ које му је дало рок до недеље да напусти странку или да буде искључен. 

Масен је критиковао саопштење за конзервативни лист "Велт". 

"Оно што сам рекао није расистички, већ оно што многи људи мисле", рекао је он. "Одбацујем идеолошке ставове који захтевају потискивање белаца, кроз масовну имиграцију".

Мамац за разочаране

Одлука о избацивању Масена долази тек четири године након што је постао озлоглашен, што наглашава дилему са којом се суочава ЦДУ.

Наиме, странка мало предњачи у анкетама у односу на СПД Олафа Шолца и Зелене, а избацивањем Масена ризикује да јој гласаче преузме десничарска Алтернатива за Немачку (АДФ).

Он може да нађе нову странку, попут АДФ-а која "још увек нема неког као што је Масен", тј. човека који је некада био део естаблишмента против ког се сада бори, озбиљног и са важним контактима, објашњава "Шпигл".

"Масен би могао да постане на десници оно што је Оскар Лафонтен годинама био за СПД на левици. Мамац за разочаране", пише лист. 

"Шпигл" упозорава и да би искључивање Масена из партије представљало велики ризик, чак већи изван партије него унутар ње јер би могло да га учини већим и важнијим него што је тренутно.

Опаснији ван партије, него унутар ње 

Још од када је напустио функцију председника Савезне канцеларије за заштиту устава, он је у ЦДУ изградио струју са изразито десним ставовима која привлачи оне који би волели да "уздрмају систем". Унутар ЦДУ "Масен може да буде контролисан", указује немачки лист, а ван партије то је знатно теже.

"Без партијске књижице, он више не подлеже никаквим правилима или одлукама већине, а имао би довољно контаката и способности да нашкоди партији", пише "Шпигл". 

Нови лидер ЦДУ Фридрих Мерц зацртао је да ће странка бити више десно оријентисана у односу на централну позицију коју је држала Меркелова, подсећа Ројтерс.

Мерц је критиковао планове за лабавију имиграциону политику и добијање држављанства као "девалвацију" немачког држављанства.

Ако Масен не оде сам, избацивање би могло да буде дуг процес. Према немачким законима о партијској демократији који су уведени да би се спречило поновно појављивање диктаторских партија попут Хитлерових нациста, искључење може да уследи тек након низа саслушања како би се утврдило да ли је члан у сукобу са вредностима странке.

Масен је за "Велт" рекао да нема правног основа за његово избацивање из странке.