Свет

Лајчак и Пич разговарали о Западном Балкану

Изузетно ценим његове безбедносне процене и његову посвећеност нашој заједничкој мисији, поручио је специјални изасланик ЕУ за дијалог
Лајчак и Пич разговарали о Западном Балкануwww.globallookpress.com © Alexander Limbach via www.imago-/www.imago-images.de

Изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак разговарао је данас са британским изаслаником за Западни Балкан Стјуартом Пичом о ситуацији у региону.

"Радује ме што сам у Бриселу угостио специјалног изасланика Велике Британије, лорда Пича. Имали смо дубоку дискусију о најновијем развоју ситуације у региону. Изузетно ценим његове безбедносне процене и његову посвећеност нашој заједничкој мисији", навео је Лајчак на Твитеру.

Пич је половином јануара боравио у Београду, где је разговарао са највишим српским званичницима, укључујући председника Александра Вучића, премијерку Ану Брнабић и патријарха Порфирија.

Он је том приликом изјавио да тзв. Косово и Србија треба да испуне све обавезе преузете током дијалога, да споразум мора да буде прихватљив за обе стране, те да треба да донесе дугорочну корист грађанима тзв. Косова и Србије, као и целом региону.

Поводом француско-немачког плана објаснио да Лондон пружа подршку "сваком конструктивном предлогу који ће нас довести ближе решењу".

image