Пекинг: Балон је цивилни уређај за научна истраживања; Блинкен одложио посету Кини

Министарство спољних послова Кине потврдило је да је сумњиви балон дошао из те земље

"Сумњиви балон" који је примећен у САД заиста је долетео из Кине, а у питању је цивилни уређај који се користи за научна истраживања, саопштило је Министарство спољних послова Кине, преносе "РИА Новости".

"Пекинг жали што је балон, услед околности више силе, грешком завршио изнад територије Сједињених Држава", наводи се у саопштењу.

"Кина ће наставити да одржава контакт са Сједињеним Државама како би правилно решила овај инцидент више силе", саопштило је министарство.

Блинкен одложио посету

Инцидент се догодио неколико дана уочи планираног путовања америчког државног секретара Ентонија Блинкена у Пекинг, прве посете на тако високом нивоу Кини од 2020. године. 

Након инцидента, Блинкен је одложио своју посету јер не жели да разговор о балону буде глава ставка током његове дипломатске мисије, преносе западни медији позивајући се на дипломатске изворе

Подсетимо, балон за који је Пентагон веровао да служи за надзор на северу Сједињених Америчких Држава примећен је у среду, што је саопштио бригадирни генерал Патрик Рајдер, додавши да се активност балона помно прати. 

На састанку у среду којим је командовао министар одбране Лојд Остин, највиши војни званичници САД разговарали су о томе како да реагују на балон и обавестили Белу кућу о његовој локацији, уверавајући их да не представља претњу по летелице због велике висине на којој лети.

Портпаролка министарства спољних послова Кине Мао Нинг рекла је данас да Пекинг прати извештаје и писање медија о наводном кинеском шпијунском балону.

Мао је позвала на смиреност и додала да политичари и јавност треба да се уздрже од прераних закључака.

Трамп: Упуцајте балон!

Поводом балона изнад САД огласио се и бивши амерички председник Доналд Трамп, који је на својој друштвеној мрежи Трут позвао да се балон упуца.