Свет

Амерички притисак на савезнике: Избаците Вагнеровце

Пентагон је Вагнер групу описао као сурогат руског Министарства одбране, али Кремљ негира било какву повезаност, пише АП
Амерички притисак на савезнике: Избаците Вагнеровцеwww.globallookpress.com © Zamir Usmanov/Global Look Press

Сједињене Америчке Државе појачале су притисак на савезнике са Блиског истока да протерају Вагнер групу, руску војну формацију, из ратом погођених зона у Либији и Судану, пише АП.

Напори Вашингтона стижу у тренутку док администрација Џозефа Бајдена покушава да изврши притисак на плаћенике.

Сједињене Америчке Државе су последњих месеци увеле нове санкције Вагнер групи због све веће улоге коју има у сукобу Русије у Украјини, преноси агенција.

АП подсећа да је Вагнер група у власништву руског олигарха Јевгенија Пригожина, блиског пријатеља руског председника Владимира Путина. Пентагон је Вагнер групу описао као сурогат руског Министарства одбране, али Кремљ негира било какву повезаност.

Бајденова администрација месецима сарађује с регионалним силама, попут Египта и Уједињених Арапских Емирата, а све са циљем да изврши притисак на војне вође у Судану и Либији да прекину везе с Вагнеровцима, тврде бројни либијски, судански и египатски званичници.

Они су затражили да остану анонимни како би слободно говорили, пре свега јер нису овлашћени да дају изјаве за медије.

"Амерички званичници су опседнути Вагнером. Они су главна тема сваког састанка", рекао је високи званичник египатске владе упознат са детаљима преговора, преноси АП.

Вагнер група не објављује своје деловање, али је њено присуство познато из извештаја са терена. Првобитно је у Судану била повезана с бившим моћником Омаром ал-Басхиром, а тренутно ради с војним лидерима који су заузели ал-Басхирово место. У Либији се повезује с војним командантом Халифом Хафтаром.

Вагнер је хиљаде својих припадника распоредио у афричким и блискоисточним земљама, у које спадају Мали, Либија, Судан, Централноафричка Република и Сирија.

Како аналитичари оцењују за америчку агенцију, циљ Вагнероваца у Африци је "да подржe интересе Русије усред све већег глобалног интереса за црни континент богатог ресурсима".

Правни експерти који раде са САД, 31. јануара су оптужили групу за могуће ратне злочине и злочине против човечности у Малију, где учествује у заједничким борбама с владиним снагама, подсећа АП.

"Вагнер има тенденцију да таргетира земље са природним ресурсима који могу да послуже циљевима Москве, као што су рудници злата у Судану, где се добијено злато може продати тако да се заобиђу санкције Запада", рекла је Кетрин Докси, стручњак за Вагнер групу из Центра за стратешке и међународне студије у Вашингтону.

Јевгениј Пригожин није одговорио на захтев за коментар упућен одељењу за штампу групе Конкорд, чији је такође власник, напомиње АП.

image