Турска не престаје да се тресе: Погинуло више од 3.000 људи, кренули спасилачки тимови из Србије

Земљотрес јачине 7,7 степени Рихтерове скале погодио је Турску и Сирију. Последице разорних земљотреса у Турској оставиле су свет без речи

Земљотрес јачине 7,7 степени Рихтерове скале погодио је Турску и Сирију, из минута у минут стижу информације о све већем боју жртава и повређених, али и несталих.

Сеизмеолози јављају да је у централном делу Турске у 11.24 часова забележен нови земљотрес магнитуде 7,8 степени Рихтерове скале. У централној Турској догодио се још један земљотрес јачине шест степени Рихтерове скале, само 12 минута након претходног потреса.

Нови потреси осетили су се и у Дамаску, Латакији и још неколико провинција Сирије, јавља агенција САНА.

Медији јављају да је, према најновијим информацијама, у две државе погинуло више од 3.000 људи.

Страхује се да ће број жртава наставити да расте, јер је велики број људи затрпан под рушевинама.

Земљотрес се десио током ноћи, а епицентар је био у месту Газијантепу.

Први земљотрес осетили су грађани у још 13 земаља: Либану, Јордану, Израелу, Палестини, Египту, Кипру, Ираку, Ирану, као и у Саудијској Арабији, Грузији, Русији, Азербејџану и Јерменији.

Све најновије вести о земљотресу из Турске и Сирије пратите из минута у минут уживо у блогу РТ Балкан.

6. феб 2023 • 22:18

Ројтерс: У земљотресу погинуло најмање 3.000 људи

Агенција Ројтерс јавља да се број жртава земљотреса који је јутрос погодио Турску и Сирију повећао на најмање 3.000 људи.

Број мртвих у Турској, према државном телу за хитне ситуације, износи 1.762, док је повређено 12.068 особа. У Сирији је погинуло најмање 1.293 људи, указују подаци власти у Дамаску и спасилачких тимова у деловима који се налазе под контролом побуњеника.

Спасилачки тимови из Србије кренули ка Турској

Специјалистички тимови за спасавање из рушевина, Министарства унутрашњих послова Републике Србије, Сектора за ванредне ситуације кренули су вечерас ка угроженим подручјима Републике Турске погођеним земљотресом, којима је потребна помоћ у спасавању људских живота и проналажењу преживелих.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић, по налогу председника Републике Србије Александра Вучића, упутио је два Специјалистичка тима за спасавање из рушевина са 27 припадника, службеним псом обученим за претрагу терена и комплетном опремом за пробијање, пресецање и електронску претрагу несталих лица.

Уз савремену опрему тешку 4,5 тона, српски ватрогасци - спасиоци, обучени и спремни да реагују у свим ситуацијама, даће свој максимум да помогну турским колегама и грађанима Турске у потрази и спасавању преживелих, саопштио је МУП.

СЗО: Извештаји о броју погинулих значајно ће се повећати

Број погинулих у Турској и Сирији након два земљотреса у размаку од неколико сати, могао би да настави значајно да расте, саопштила је Светска здравствена организација (СЗО).

"Постоји могућност да се догоде даљи колапси, тако да често видимо осмоструко повећање у односу на почетне бројке", рекла је за новинску агенцију АФП виши службеник СЗО за хитне случајеве за Европу Кетрин Смолвуд.

"Увек видимо исту ствар са земљотресима, нажалост, а то је да ће се први извештаји о броју људи који су погинули или повређени значајно повећати у недељи која следи", закључила је Смолвуд.

Пленковић: У Турску креће 40 спасилаца

Премијер Хрватске Андреј Пленковић изјавио је да ће 40 хрватских спасилаца кренути вечерас у Турску како би помогли у спашавању.

"У вечерњим сатима према Турској ће кренути мешовити интервентни тим државних јединица, у којем су припадници цивилне заштите и ватрогасци", рекао је Пленковић.

Број настрадалих порастао на 2.700 у Турској и Сирији

Најмање 2.700 особа изгубило је живот у Сирији и Турској. Очекује се да ће број настрадалих да расте.

У току су бројне акције спашавања у обе земље.

Руско министарство одбране: Више од триста војника у сиријским градовима

Министарство одбране Русије саопштило је да више од 300 руских војника помаже у отклањању последица земљотреса у Сирији.

Десет јединица руске војске и више од триста војника укључено je у потрагу и спасавање у Сирији након разорног земљотреса, саопштило је руско министарство одбране.   

Министарство је саопштило да руски војници углавном помажу у градовима Алепу, Хами и Латакији. 

Војници рашчишћавају рушевине, трагају за жртвама и пружају им медицинску помоћ, наводи се у саопштењу. 

Ердоган прогласио седмодневну жалост

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган прогласио је седмодневну националну жалост.

Ердоган је рекао да због земљотреса који су се догодили 6. фебруара 2023. године, проглашена је национална жалост у трајању од седам дана.

"Наша застава ће се вијорити на пола копља до заласка сунца у недељу, 12. фебруара 2023. године, широм наше земље и у оквиру иностраних представништава", написао је Ердоган.

Кирби: САД ће послати додатне спасилачке екипе у Турску

Сједињене Америчке Државе су у процесу распоређивања додатних спасилачких тимова који ће бити послати  у Турску, укључујући и два тима за потрагу и спасавање, рекао је портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби.

Број погинулих порастао на више од 2.500 људи

Број погинулих широм Турске и Сирије порастао је на најмање 2.509 након снажног земљотреса јачине 7,8 степени Рихтерове скале.

Укупан број повређених је 12.136 у Турској и Сирији.

Укупан број погинулих у Сирији је 968 особа. 

Укупан број настрадалих у Турској је 1.541, рекао је потпредседник Турске Фуат Октај и навео да је укупно 9.733 повређене особе.

Волонтер из Сирије: Наше способности нису довољне да се изборимо са катастрофом

Исмаил Алабдулах, волонтер из Сирије рекао је да организација "Бели Шлемови" нема довољно људи како би се изборила са последицама земљотреса.

"Наши тимови раде непрестано како би помогли да се спасу повређени људи. Али наше способности, наше моћи нису довољне да се носимо са овом катастрофом. Ова катастрофа је већа од било које хуманитарне организације на северозападу Сирије", рекао је Исмаил Алабдулах за Си- Ен- Ен.

Грчка спремна да помогне Турској

Премијер Грчке Киријакос Мицотакис рекао је да је разговарао са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом и понудио да пружи сву неопходну помоћ.

"Управо сам разговарао са председником Ердоганом . У име грчког народа, изразио сам најдубље саучешће због разорног губитка живота људи и поновио нашу спремност да пружимо сву неопходну помоћ", написао је Мицотакис.  

Нови потрес јачине 5,5 степени Рихтерове скале

Још један земљотрес магнитуде 4,5 степени

Апокалиптични призори у Турској и Сирији обилазе свет

Мушкарац носи тело детета, жртве земљотреса у Сирији, у близини турске границе.

Зеленски нуди помоћ Турској

Украјински председник Владимир Зеленски, изјавио је саучешће породицама настрадалих у Турској, а повређенима је пожелео брз опоравак.

"Украјина стоји уз турски народ у овом тешком тренутку. Спремни смо да пружимо помоћ у отклањању последица катастрофе", истакао је украјински председник.

Лавров изјавио саучешће сиријском министру спољних послова

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров упутио је данас саучешће свом колеги из Сиријске Арапске Републике Фејсалу Микдаду.

Министар је пренео речи подршке породицама и пријатељима настрадалих и пожелео брз опоравак повређенима. Потврђена је и спремност да се пружи неопходна помоћ у отклањању последица трагедије коју је доживео пријатељски сиријски народ.

Број погинулих не престаје да расте, настрадала 2361 особа

Број мртвих широм Турске и Сиријене престаје да расте, а према информацијама Си- Ен- Ена, тренутна цифра настрадалих је 2.361 особа.

Укупан број умрлих у Турској порастао је на 1.541, рекао је потпредседник Турске Фуат Октај и навео да су повређене 9.733 особе.

Укупан број погинулих у Сирији је 820 особа, пренели су сиријски медији

Гашић: Србија шаље два специјалистичка тима за спасавање из рушевина

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић изразио је најдубље саучешће амбасадору Републике Турске Хамију Аксоју.

"Министарство унутрашњих послова, по налогу председника Републике Србије Александра Вучића, шаље у Републику Турску два Специјалистичка тима за спасавање из рушевина, Сектора за ванредне ситуације“, казао је министар Гашић.

Амбасадор Аксој нагласио је да је Србија још једном потврдила да је прави пријатељ Турске и захвалио јој се на брзој помоћи.

"Председник Републике Србије Александар Вучић је један од првих лидера који је изјавио саучешће турском народу. Одмах смо имали састанак са министром Гашићем, који нам је рекао да је спреман да нам хитно пошаље специјализовану екипу која ће помоћи", рекао је амбасадор Аксој.

Амбасадор Турске захвалио је Србији, председнику Вучићу и министру Гашићу на брзој помоћи.

Балканске земље шаљу спасилачке тимове у Турску

Министар безбедности у Савету министара БиХ Ненад Нешић покренуће хитну процедуру слања у Турску тима до 50 припадника мешовитог састава цивилне заштите Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта. 

"БиХ ће пружити максимално могућу помоћ у санирању штете која је настала овом заиста тешком елементарном непогодом како би се грађани угрожених подручја Турске што пре вратили нормалном животу", навео је Нешић.

Хрватска такође шаље 40 спасилаца и 10 паса за потрагу и спашавање, потврдио је данас министар спољних и европских послова Гордан Грлић Радман.

Екипа ватрогасаца из Котора и других црногорских градова креће вечерас на земљотресом погођено подручје Турске.

"Одазвали смо се њиховом позиву, а одазвали су се и спасиоци из осталих општина тако да вечерас крећемо како бисмо помогли народу Турске које је задесио катастрофалан земљотрес", казао је командир никшићке Службе заштите и спасавања, Славко Тадић за подгоричке медије.

Велика Британија, Пакистан и Аустрија шаљу помоћ Турској и Сирији

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли рекао је да Лондон шаље хитну подршку Турској, укључујући и тим од 76 стручњака за трагање и спасавање, опрему и псе, пренео је Си-Ен-Ен.

И Пакистан шаље Турској тимове за спасавање и помоћ, објавила је данас пакистанска амбасада у Анкари.

Пакистански премијер Шехбаз Шариф рекао је да је тим који се састоји од лекара, болничара и спасилачких радника послат у Турску, као и да ће ускоро бити послат авион који ће превозити лекове и другу потребну помоћ.

Пакистан ће такође послати три милиона евра као подршку хуманитарним организацијама у њиховом раду на терену.

"Аустрија ће пружити брзу хуманитарну помоћ, након ужасних слика земљотреса које стижу из Турске и Сирије, а које приказују драстичну штету и велики број жртава", рекао је аустријски канцелар Карл Нехамер.

Сирија: Страдало најмање 50 особа у граду Атариб

Турска тражи помоћ од НАТО-а у отклањању последица земљотреса

Турска је званично затражила помоћ од НАТО-а и послала захтев за медицинску помоћ и опрему.

Затражена је медицинска помоћ и опрема и посебне јединице за претрагу, као и потпуно опремљене пољске болнице са техничким особљем за смештај повређених.

Како се наводи, одговор се очекује од посебног координационог центра НАТО-а за одговор на катастрофе.

Руска војска у Сирији ће помоћи ће да се отклоне последице земљотреса

Министар одбране Руске Федерације, генерал армије Сергеј Шојгу, наложио је команданту руских трупа у Сирији да пруже помоћ у отклањању последица земљотреса.

У оквиру помоћи коју пружа Руски центар за помирење зараћених страна су шест пунктова за давање хуманитарне помоћи жртвама, храна и основне потрепштине. Пунктови су распоређени и почели су са радом у градовима Алеп, Хама, Латакија и насељима Јебла, Стам и Бустан ел Баш.

Формирано је десет консолидованих одреда из састава Оружаних снага Руске Федерације у Сиријској Арапској Републици. Они су одмах почели да уклањају рушевине, траже жртве и пружају медицинску помоћ на подручјима која су претрпела највећа разарања.

Преко 300 војника и 30 јединица војне и специјалне технике учествује у Сирији на отклањању последица земљотреса.

У ваздухопловној бази "Хмејмим" је мобилни медицински тим који је у сталној приправности. Отворена су и четири пункта за давање крви, као и заједнички оперативни штаб за координацију акција пружања помоћи сиријској страни.

Руске екипе крећу ка Турској

Aвион са тимом руског Министарства за ванредне ситуације се спрема да полети у Турску, а са спасиоцима лете и службени пси.

Путин разговарао са Ердоганом

Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, коме је изразио спремност да се одмах помогне у отклањању последица земљотреса, јавила је прес служба Кремља.

"Изразивши дубоко саучешће поводом разорних земљотреса у Турској који су изазвали бројне људске жртве, Владимир Путин је још једном потврдио спремност да турским партнерима одмах пружи неопходну помоћ у отклањању последица ове природне катастрофе. Конкретни предлози већ су достављени турској страни одговарајућим каналима", наводи се у саопштењу.

Додаје се да је турски председник саопштио Путину да ће издати наређење надлежним ресорима земље да прихвате помоћ руских спасилаца у отклањању последица земљотреса.

"Председник Турске је топло захвалио Владимиру Путину на овако брзој и искреној реакцији и саопштио да налаже надлежним ресорима земље да прихвате помоћ руских спасилаца", истиче се у саопштењу.

Лавров разговарао са Чавушоглуом

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров  контактирао је свог турског колегу Мевлута Чавушоглуа и изразио саучешће поводом бројних жртава и великих разарања изазваним снажним земљотресима у Турској.

Лавров је поново потврдио спремност Русије да одмах пружи неопходну помоћ коју је председник Владимир Путин обећао.

И Сочи се тресе

Одјеци у виду малих удара после земљотреса у Турској забележени су у Сочију, а њихова снага није била велика, рекла је за "РИА Новости" Елена Карпович, шеф сеизмолошке станице Сочи.

На друштвеним мрежама појавила се информација да су у Сочију, ближе граници са Абхазијом, поједини очевици осетили земљотрес.

"Ово су одјеци турског земљотреса. Ујутро су били предудари, што је нормална појава и није критично", рекла је Карповичева.

Она је објаснила да се после великог земљотреса осећају мали потреси на суседним границама и могу се јавити док се не ослободи сва енергија.

Земљотрес и у Казахстану

Земљотрес магнитуде 5,4 забележен и у Казахстану.

Епицентар земљотреса десио се 628 километара западно од Алматија.

Тресло се и у Америци

Њујорчане је јутрос пробудио земљотрес јачине 3,8 степени Рихтерове скале који је погодио област града Бафала.

Иако су подаци прелиминарни, то би могло да значи да је потрес био најјачи земљотрес који се осетио у западном делу Њујорка у последњих 30 година.

Према наводима власти, још није познато да ли има штете од земљотреса.

Три слабија земљотреса у Србији

После серије разорних земљотреса у Турској, данас је подрхтавало и тло у Србији.

Најпре је у у 11.26 часова забележен земљотрес јачине 2,1 степен Рихтерове скале у Бору, да би овај град се поново затресао у 12.25, а јачина је била 2,3 степена, јавио је Републички сеизмолошки завод.

Већ у 13.39 тло је подрхтавало и у Мајданпеку, а јачина земљотреса била је 1,9 јединице Рихтерове скале.

Ово су слабији потреси који не могу изазвати оштећења на објектима у епицентралној области.

Последице земљотреса у Турској

Московљани остављају цвеће испред турске амбасаде

Холандски научник предвидео земљотресе у Турској

Група спасилаца руског МЧС-а одлетела у Турску и Сирију

По налогу шефа руског Министарства за цивилну одбрану, ванредне ситуације и отклањање последица природних катастрофа (МЧС) Александра Куренкова, два авиона полетела су ка подручјима погођеним земљотресима.

Група спасилаца од седам кинолошких екипа и више од стотину специјалиста за извођење спасилачких акција у зони катастрофалних разарања упутила се на место несреће.

Русија ће,  такође, послати и и мобилне медицинске тимове са више од 40 лекара специјалиста који ће пружати медицинску помоћ локалним становницима.

Путин разговарао са Асадом, стиже помоћ из Русије

Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са сиријским лидером Башаром ел Асадом, а најављен је и разговор са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

ТАСС јавља да је Асад прихватио помоћ Москве након земљотреса који је погодио ову државу и да ће спасиоци руског Министарства за ванредне ситуације у наредних неколико сати полетети у Сирију.

"Председник Руске Федерације Владимир Путин је током телефонског разговора са председником Сиријске Арапске Републике Башаром ел Асадом изразио искрено саучешће у вези са последицама земљотреса на северу Сирије, који је изазвао бројне жртве. Путин је понудио да обезбеди неопходну помоћ у отклањању последица ове катастрофе", наводи се у саопштењу Кремља.

Последице разорног земљотреса у Газијантепу у Турској

100 накнадних потреса након првог земљотреса

Након разорног земљотреса јачине 7,8 степени који је јутрос погодио делове Турске и Сирије, догодило се више од 100 накнадних потреса од којих су три била јача од 6,0 степени по Рихтеровој скали, изјавио је Орхан Татар, генерални директор за смањење ризика од земљотреса у Центру за управљање ванредним ситуацијама (АФАД).

Наводећи да је највећи од накнадних потреса био јачине 6,6 степени по Рихтеровој скали Татар је рекао да постоји озбиљна активност земљотреса у региону, пренела је Анадолија.

"Ови накнадни потреси постоје већ дуже време. После овако великог главног удара, после главних потреса до 7,7-7,6 степени у региону ће се наставити накнадни потреси до 6,7- 6,5 степени", казао је он.

Према његовим речима, процењује се да ће се потреси наставити још најмање годину дана.

"Стога је најважније да молимо грађане да не улазе у оштећене објекте", поручио је Татар.

Он је истакао да објекти који нису уништени након накнадних потреса јачине 5,0-6,0 степени могу бити оштећени у накнадним потресима јачине 5,0 и више степени.

Турски дистрикт Елбистан у провинцији Кахраманмарас погодио је потом земљотрес јачине 7,5 степени по Рихтеровој скали у 13.24 часова по локалном времену, пренео је Ројтерс.

Елбистан се налази око 130 километара северно од Газиантепа, где је био епицентар јутрошњег земљотреса.
Најмање 70 особа је настрадало широм Кахраманмараса након првог земљотреса, а за сада нема података о евентуалним жртвама након другог земљотреса.

Снимак из Алепа у Сирији

Амбасадор Србије у Турској: Немамо информације о нашим грађанима

Амбасадор Србије у Анкари, Зоран Марковић, рекао је да за сада нема информација да ли има повређених држављана Србије у земљотресу који је погодио Турску.

Он је навео да се држављани Србије нису обраћали нашој амбасади за помоћ.

Марковић је рекао да ће сарадници амбасаде позвати држављане Србије који живе у погођеном подручју да провере како су, али је додао да на том подручју живи мали број држављана Србије - њих 20 до 30.

Према његовим речима, земљотрес се није осетио у Анкари.

Снимак земљотреса у хотелу у Турској

У турској провинцији Ван редoви људи који желе да дају крв за повређене у земљотресу

Затворени аеродроми у Турској

Аеродром у јужној турској покрајини Адана до даљег је затворен за летове након снажних земљотреса, јавља Ројтерс позивајући се на приватну новинску агенцију Демирорен.

Потпредседник Турске Фуат Октај претходно је рекао да су обустављени летови ка и са аеродрома у покрајини Хатај, као и да су аеродроми у Кахраманмарашу и Газијантепу затворени за цивилне летове, пренео је Би-Би-Си.

Земљотрес у граду Шанлијурф у Турској

Катастрофа уживо: Турски новинари беже од земљотреса

Тренутак другог земљотреса у Турској

Други земљотрес јачине 7,5 степени Рихтера погодио је округ Елбистан у турској провинцији Кахраманмараш.

Елбистан се налази око 128 километара северно од Газиантепа, где се налазио епицентар јутрошњег земљотреса.

Званичник турске Управе за катастрофе и ванредне ситуације рекао је да то "није накнадни потрес" и да је "независтан" од првог земљотреса.

Последице земљотреса у граду Кахраманмараш у Турској

Тло подрхтавало и у Ираку

Слабо подрхтавање тла након земљотреса у Турској забележено је и на северу Ирака, јавила је новинска агенција ИНА.

"Слаба подрхтавања су забележена у провинцијама Дахук и Ербил", саопштила је агенција.

ИНА такође јавља, позивајући се на ирачке метеоролошке службе, да се нови земљотрес јачине 7,7 степени Рихтерове скале осетио у главном граду земље, Багдаду.

Огласила се и портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова која је са министром Сергејем Лавровим данас у званичној посети Ираку. Према њеним релима, у Багдаду се још синоћ око 04:20 сати по локалном времену осетио земљотрес.

"Земљотрес током дана у Багдаду дебалансирао је тешке лустере у административним зградама", написала је Захарова и поделила видео.

Шојгу понудио помоћ Акару

Министар одбране Руске Федерације, генерал армије Сергеј Шојгу контактирао је турског колегу Халуси Акару и изјавио му саучешће због бројних жртава и штете која је настала након земљотреса који је погодио ову земљу.

Шеф руског Министарства одбране понудио је турском колеги да преко војног ресора пружи сву неопходну помоћ, као и медицинску помоћ жртвама.

Турски министар одбране је захвалио руском генералу армије на понуђеној помоћи, обећавши да ће у блиској будућности припремити конкретне предлоге.

Разговор је вођен на иницијативу руске стране.

Трећи земљотрес у Турској

У централној Турској догоио се још један земљотрес јачине шест степени Рихтерове скале, само 12 минута након претходног потреса.

Медији: Погинула сестра премијера Сирије

Сестра сиријског премијера Хусеина Арнуса, Насуб Арнус, погинула је од последица урушавања зграде у Хами после земљотреса, пише сиријски лист "Ал-Ватан".

Извори тврде да је страдало и неколико њене деце и унука.

Тресло се и у Бејруту

Нови земљотрес се осетио и у престоници Либана Бејруту.

Још један земљотрес

Нови земљотрес јачине 7,8 степени Рихтерове скале забележен је у централном делу Турске, јављају сеизмолози.

Нови потреси осетили су се и у Дамаску, Латакији и још неколико провинција Сирије, јавља агенција САНА.

Снимак ширења сеизмичких таласа кроз Европу након земљотреса

Последице земљотреса у Алепу

Ердоган: Најјачи земљотрес од 1939. године, погинуло 912 људи

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган саопштио је да је данашњи земљотрес (јачине 7,7 степени Рихтерове скале) био најснажнији који се догодио у Турској још од 1939. године.

Тада је погинуло готово 33.000 људи, а око 100.000 је повређено.

Ердоган је рекао да је у Турској, према последњим информацијама, страдало 912 људи, а повређено је 5.385 особа. Спасено је 2.470 грађана. Напоменуо је да је тешко предвидети коначан број погинулих.

Према његовим речима, срушило се чак 2.818 зграда.

Песков о помоћи Турској

Спремност руских агенција да помогну Турској и Сирији након земљотреса указано је на највишем политичком нивоу, док ће евентуална додатна подршка зависити од потреба и сигнала Турске и Сирије, рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

"Сва могућа помоћ и подршка руских ресора зависиће од потреба Републике Турске. Генерално, Турска свакако има свој прилично велики потенцијал за организовање спасилачких операција. Али знате да још увек нема коначних тачних података колико је људи страдало", навео је Песков.

Потрага за преживелима у Турској

Нуклеарна електрана у изградњи Акују није оштећена

Турска нуклеарна електрана Акују, која је тренутно у изградњи, није оштећена у земљотресу, изјавила је Анастасиа Зотева из руске компаније Росатом која гради електрану.

"Овде су се осетили потреси јачине око три степена.. али наши стручњаци нису открили оштећења на згради конструкције, дизалицама и опреми", рекла је Зотева, пренео је Ројтерс.

Према њеним речима, спроводе се опсежне дијагностичке мере ради обезбеђивања наставка безбедних операција изградње и уградње, јавила је агенција РИА Новости.

Суспендоване операције на нафтном терминалу Цеихан на југу Турске

У разорном земљотресу у Турској није дошло до оштећења на нафтоводу Керкук-Џејхан који транспортује нафту из Ирака у Турску, ни на нафтоводу Баку-Тбилиси-Џејхан на којем сви цевоводи неометано функционишу, изјавио је један турски званичник.

Међутим, операције су суспендоване на нафтном терминалу Цеихан на југу Турске, саопштила је агенција за транспорт нафте Трибека, наводећи да је у току хитан састанак посвећен проблему на том терминалу у источном Медитерану, удаљеном око 155 километара од епицентра потреса, преноси Ројтерс.

Раније данас, државни оператер гасовода БОТАС саопштио је да је због оштећења на цевоводима заустављен проток природног гаса у провинцијама Газиантеп, Хатаи и Кахраманмарас, али и у неким другим окрузима у Турској.

Страшне сцене у Турској

Србија шаље помоћ Турској

Поводом земљотреса који је захватио Републику Турску, Република Србија упућује помоћ у виду Специјалистичких тимова за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова са 21 припадником и три официра за везу, потврђено је Танјугу у МУП-у.

Специјалистички тимови упућују се са опремом за пробијање и пресецање, подизање терета, спасавање и рад на висини и електронску претрагу.

Припадници Сектора обучени су за овај вид претраге и спасавања из рушевина, а до сада је опремљено и обучено осам Специјалистичких тимова са 140 припадника.

Кадиров изразио саушешће

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров изразио је саучешће народу Турске и Сирије, као и лидерима тих држава.

"Данас се у Турској и Сирији догодио снажан земљотрес. Према последњим подацима, више од 500 људи је погинуло, а више од 2.000 је повређено у обе земље. Дубоко смо ожалошћени и делимо тугу свих који су изгубили своје најмилије услед природне катастрофе.
У своје лично име и у име целог чеченског народа, изражавам искрено саучешће турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану и сиријском председнику Башару ал Асаду, као и турском и сиријском народу због ове страшне трагедије. Нека Узвишени Алах подари стрпљење родбини и пријатељима жртава и помогне свим жртвама да се опораве! Ваистину, сви припадамо Алаху, и Њему ћемо се вратити", навео је Кадиров.

Процене Геолошког завода САД: И до 10.000 погинулих

Број погинулих у земљотресу могао би да достигне бројку од чак 10.000 људи, проценио је Геолошки завод Сједињених Америчких Држава (УСГС).

У свом извештају о катастрофи, УСГС је навео да постоји шанса од 47 одсто да би број страдалих могао да буде између 1.000 и 10.000 људи.

Наводе да постоји 27 одсто шансе да ће број жртава достићи бројку између 100 и 1.000, и 20 одсто шансе да ће бити између 10.000 и 100.000 погинулих.

Расте број жртава

Најмање 147 људи погинуло је у јутрошњем земљотресу у делу Сирије под контролом опозиције, јавја Ројтерс позивајући се на спасиоце.

Спасилачки тим невладине организације Бели шлемови објавио је на Твитеру да је више од 340 људи повређено.

Спасиоци су изразили бојазан да би број жртава могао да расте, јер је велики број људи под рушевинама.

Власти у Сани саопштиле су да је 237 људи погинуло у земљотресу, а верује се да се тај број односи само на области које контролише влада.

Број погинулих у земљотерсу који је рано јутрос погодио погранично подручје између Турске и Сирије у Турској је повећан на 284, саопштио је потпредседник те земље Фаут Октај.

Према његовим речима, повређене су 2.323 особе, пренео је раније Ројтерс.

Највећа рафинерија нафте у Сирији обуставила рад

Највећа сиријска рафинерија нафте у граду Банијас обуставила је рад због оштећења насталих током разорног земљотреса, а за поправке ће бити потребно најмање 48 сати, саопштило је сиријско министарство нафте и минералних ресурса, јавља ТВ канал Ал-Икхбариа.

Ниске температуре и снег ометају потрагу за несталима

Температуре испод нуле и снег ометају напоре у спасавању и потрази за несталима у земљотресу који је рано јутрос погодио Турску, пише Си-Ен-Ен.

С обзиром да се кроз регион креће хладно и влажно време, лоши услови ће вероватно утицати на спасавање и опоравак после земљотреса у јужној Турској и северној Сирији.

Иако почетак фебруара спада у најхладнији део године, тренутне температуре су чак ниже од просечних, и крећу се за око пет степени Целзијуса испод сезонских норми.

Предвиђа се да ће температуре у уторак пасти испод нуле, као и да ће најнижа температура у Газиантепу бити на минус шест степени.

Снежне падавине ће постати јаче у понедељак поподне и потрајаће до уторка.

Упркос лошим временским условима, званичници су замолили становнике да напусте своје зграде, јер се очекују додатни потреси након земљотреса јачине 7,8 степени.

Затворен аеродром Хатај

Потпредседник Турске Фуат Октај саопштио је да је аеродром Хатај на југоистоку земље затворен након земљотреса.

Борељ најавио помоћ Европске уније

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ огласио се поводом разорног земљотреса.

"Наше мисли су са народом Турске и Сирије. ЕУ је спремна да помогне", написао је Борељ на Твитеру.

Више од 1.700 срушених зграда у Турској

У Турској се срушило више од 1.700 зграда, саопштено је из Председништва.

Потпредседник Турске Фуат Октај навео је да надлежни верују да је стотине грађана заробљено под рушевинама.

У провинцијама Газиантеп и Кахраманмараш уништено је око 900 зграда, јавља Ал Џазира.

Сирија: Десетине жртава земљотреса на територијама које контролише опозиција

Спасиоци су саопштили да је у јутрошњем земљотресу у деловима Сирије који су под контролом опозиције погинуло више десетина, а више стотина људи је повређено.

Припадници НВО Бели шлемови потврдили су да је у земљотресу повређено више стотина људи, да су погинуле десетине и да је велики број остао на улици, без крова над главом, на хладном зимском времену, преноси Ројтерс.

Државни медији претходно су јавили да је 237 људи погинуло, а верује се да се тај број односи само на области које контролише влада.

Број погинулих у земљотерсу који је рано јутрос погодио погранично подручје између Турске и Сирије у Турској је повећан на 284, саопштио је потпредседник Фаут Октај.

Према његовим речима, повређене су 2.323 особе, пренео је раније Ројтерс.

Спасенo дете које је седам сати било под рушевинама

Седмогодишње дете повређено у земљотресу спасено је из урушене зграде у турском граду Дијарбакиру. Дечак је провео чак седам сати под рушевинама.

Брнабић: Саучешће народу Турске и Сирије

Председница Владе Ана Брнабић оценила је као велику трагедију последице разорног земљотреса који је рано јутрос погодио делове Турске и Сирије.

"У име Владе Србије изражавам најдубље саучешће народу Турске и Сирије", рекла је Брнабић гостујући на РТС-у.

Напоменула је да ће се председник Србије Александар Вучић чути са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом.

"Што год можемо да помогнемо, увек смо ту", поручила је председница Владе Србије.

Спасилачке екипе и војска кренули ка погођеним областима

ЕМСЦ регистровао 77 земљотреса на подручју Турске и на граници са Сиријом

Европско-медитерански сеизмолошки центра (ЕМСЦ), регистровао је у Турској и на граници те земље и Сирије чак 77 земљотреса од ноћашњег најјачег, чија је магнитуда била 7,8 степени по Рихтеру.

Подаци објављени на сајту ЕМСЦ показују да су земљотреси регистровани у пограничном подручју између турске и Сирије, у централној и источној Турској.

Њихова магнитуда била је од 3,3 до 6,7 степени по Рихтеровој скали.

Путин упутио саучешће и понудио помоћ

Руски председник Владимир Путин упутио је саучешће председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану и сиријском лидеру Башару ел Асаду због разорног земљотреса који је погодио ове две земље.

"Примите наше најдубље саучешће поводом бројних жртава и масовних разарања изазваних снажним земљотресом у вашој земљи. Молим вас да породицама и пријатељима настрадалих пренесете речи искреног саучешћа и подршке, као и жеље за брз опоравак свима повређенима у налету стихије. Спремни смо да пружимо неопходну помоћ у том погледу", наводи се у телеграму Путина упућеном Ердогану који је објављен на сајту Кремља.

Путин је телеграм саучешћа упутио и сиријском председнику Башару ел Асаду.

"Поштовани господине председниче, желим да изразим најискреније саучешће у вези са трагичним последицама земљотреса који се догодио у северним регионима Сирије. Делимо тугу и бол оних који су изгубили своје најмилије, надамо се брзом опоравак свих повређених и спремни смо да пружимо неопходну помоћ у отклањању последица ове природне катастрофе", пише у телеграму председника Русије.

Амбасадор Марковић: За сада нема информација о повређеним држављанима Србије

За сада нема информација да ли има повређених држављана Србије у јаком земљотресу који је рано јутрос погодио Турску, изјавио је за Танјуг амбасадор Србије у Анкари Зоран Марковић.

Навео је да се држављани Србије нису обраћали нашој амбасади за помоћ.
Марковић је рекао да ће сарадници амбасаде позвати држављане Србије који живе у погођеном подручју да провере како су, али је додао да на том подручју живи мали број држављана Србије - њих 20 до 30.

Према његовим речима, земљотрес се није осетио у Анкари.

Русија спремна да помогне Турској

Два авиона Ил-76 руског Министарства за ванредне ситуације са спасиоцима у авиону спремна су за лет за Турску.

Руско Министарство за ванредне ситуације спремно је да пошаље спасиоце у Републику Турску како би помогли становништву услед разорног земљотреса.

У име начелника одељења за ванредне ситуације Александра Куренкова у приправност је стављено 100 специјалиста аеромобилног одреда Министарства за ванредне ситуације Русије "Центроспас" и Центра за спасилачке операције посебног ризика "Лидер".

"Министарство за ванредне ситуације Русије је увек спремно да помогне пријатељској држави чији се грађани налазе у тешкој ситуацији. Наши спасиоци имају сва неопходна знања и опрему да отклоне последице оваквих ванредних ситуација и већ су спремни да долете у зону земљотреса", рекао је министар Александар Куренков.

Италија повукла упозорење на цунами

Италија је повукла упозорење на цунами које је издато за јужна приобална подручја након великог земљотреса у централној Турској и на северозападу Сирије, саопштиле су данас италијанске власти.

Италијанско одељење за цивилну заштиту је у првим тренуцима након снажног земљотреса издало саопштење у којем се препоручује грађанима да се удаље из приобалних подручја, али касније је ово упозорење повучено, преноси Ројтерс.

Из предострожности је привремено био обустављен железнички саобраћај у регионима Сицилија, Калабрија и Апулија на југу Италије, наводи се у саопштењу агенције.

Вучић: Србија је уз Турску, спремна да понуди сву неопходну помоћ

Председник Србије Александар Вучић изразио је саучешће породицама настрадалих у јаком земљотресу који је рано јутрос погодио ту земљу, као и народу Турске и председнику Реџепу Таипу Ердогану, а повређенима пожелео брз опоравак.

"Србија је уз вас у овим тешким тренуцима, спремна да понуди сву неопходну помоћ", написао је председник Вучић на Твитеру.

Више од 600 мртвих у Турској, јављају медији

Урушавање зграде у Турској после удара земљотреса

Најјачи земљотрес икада забележен у Турској и Сирији

Раед Ахмед, шеф сиријског Националног центра за земљотресе, рекао је за државни радио да је ово "највећи земљотрес икада забележен у историји центра".

Центар је основан 1995. године.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган састао се с гувернерима провинција Адана, Малатyа, Газиантеп

"Надамо се да ћемо кроз ову катастрофу проћи заједно што пре, са што мањом штетом", објавио је Ердоган на Твитеру.

Експлодирао гасовод у турској провинцији Хатај (ВИДЕО)

Експлозија на гасоводу догодила се рано јутрос у јужној турској провинцији Хатај после великог земљотреса на југоистоку земље.

Земљотрес уништио тврђаву Газиантеп у Турској (ВИДЕО)

Историјска тврђава у турској провинцији Газиантеп, која је уврштена на Унескову листу светске баштине, срушила се током земљотреса. 

Министарство здравља Сирије саопштило је да је у земљотресу број погинулих у тој земљи порастао на 237, а 639 повређених - највише их је у Латакији, Алепу, Хами и Тартусу.

Гувернер Истанбула Али Јерликаја рекао је да је скоро 1000 обучених спасилаца из Истанбула послато у помоћ погођеном подручју на југу Турске.