Свет

Наопака екологија: Десетине шкотских ветрењача раде на дизел

Извор "Сандеј мејла" открио је и да бројне ветрењаче у "пробном режиму" рада узимају електричну енергију са мреже уместо да је производе, док је 4.000 литара уља исцурило из хидрауличних јединица на турбинама и загадило околину
Наопака екологија: Десетине шкотских ветрењача раде на дизелGetty © Jeff J Mitchell / Staff

На десетине џиновских турбина у шкотским ветропарковима не покреће ветар већ генератори на дизел, открио је "Сандеј мејл", а електроенергетска компанија "Скотиш пауер" потом признала да је 71 ветрењача била прикључена на снабдевање фосилним горивом након квара на електричној мрежи.

На то су били принуђени, како су навели, да би се турбине загревале током веома хладног времена у децембру. Међутим, извор шкотског листа је рекао да је то био тек један од инцидената који откривају бројне недостатке у области заштите животне средине, здравља и безбедности.

"Шкотска влада жели да нашу земљу учини привлачном за стране инвеститоре јер 40 одсто ветра који дува широм Европе дува преко Шкотске. Али то не би требало да значи да наши водотоци и природа буду загађени из дизел-генератора", изјавио је тај извор.

"Људи би требало да буду свесни да, иако њихови трошкови енергије и даље расту, наше ветроелектране, због корпоративне похлепе, не функционишу тако ефикасно као што би требало", јасан је "Мејлов" извор.

Упркос шкотском потенцијалу у домену обновљиве енергије, владајућа коалиција, коју чине Шкотска народна партија (СНП) и Шкотска зелена странка, доказује да јој се не може веровати, сматра парламентарац из редова лабуриста Колин Смит.

"Без обзира на разлоге, потреба да се користе дизел-генератори за одмрзавање неисправних турбина је еколошко лудило. Овај ниво непоштења сече у саму срж СНП-а и зелене владе, где се њихова реторика о 'нултом нивоу' (емисије угљен-диоксида) веома разликује од стварности", истиче Смит.

Извор "Сандеј мејла" открио је и да су турбине током дужег периода радиле "с пола снаге" због неисправних модула, бројне ветрењаче у "пробном режиму" рада узимају електричну енергију са мреже уместо да је производе, док је 4.000 литара уља исцурило из хидрауличних јединица на турбинама и прскало по околини.

Уље редовно цури из пукотина на механизмима ветрењача на бројним локацијама широм Шкотске, а безбедносни стандарди се нису побољшали од 2017. када је страдао радник у ветропарку Килгалиох.

"Сандеј тајмс" подсећа и на прошлогодишњу аферу када је откривено да је први човек "Скотиш пауера", Шпанац Игнасио Галан, зарадио више од 11 милиона фунти 2021, а компанија оптужена за "профитерство" – енергетски гигант је зарадио 924,6 милиона фунти током првих шест месеци 2022.

А на путу шкотског преласка на обновљиве изворе енергије до сада се нашло и више од 14 милиона стабала.

Подаци које је још пре две године објавила тамошња агенција "Форестри анд ленд Скотланд" открили су да је 13,9 милиона стабала посечено како би се направило места за 21 пројекат изградње ветропаркова од 2000. године.

"Изузетно је иронично да се дрвеће сече како би се направило места за ветроелектране када су и здраве шуме и обновљива енергија важни у решавању глобалне климатске ванредне ситуације", изјавио је тада за "Хералд" извршни директор организације "Трис фор лајф" Стив Миклрајт.

Шкотска влада је иначе, према Париском климатском споразуму, планирала да већ 2020. године сто одсто електричне енергије добија из обновљивих извора.

image