Мења се политичка клима у Америци: Анкете показале да пада подршка Украјини

Према резултатима анкете коју је објавио "Вашингтон пост", републиканци су спремни да прихвате решење по коме би Русији припала освојена територија у Украјини, ако би то значило брз крај рата

Половина републиканских бирача сматра да Сједињене Америчке Државе превише помажу Кијеву, те да би Вашингтон требало да престане да финансира одбрану Украјине, објавио је "Вашингтон пост".

Према анкети "Вашингтон поста" и Еј-Би-Си њуза републканци сада мање подржавају Украјину него у априлу 2022, па се очекује да би Представнички дом, чији председник је републиканац Кевин Макарти могао да престане да подржава слање војне помоћи Украјини.

Чак 63 одсто републиканаца се противи "обезбеђивању више средстава и оружја Украјини", док их 32 одсто подржава, показала је прошлонедељна анкета Ен-Би-Си њуза.

Разлог оваквој промени у ставу републиканаца "Вашингтон пост" види у томе да имају мање верују у украјинске ратне напоре, и што је можда најважније, показује све већу спремност републиканаца да прихвате да Русији припадне део украјинске територије коју тражи.

Нова Галупова анкета ставила је пред испитанике избор између подршке напорима Украјине да поврати своју територију или брзог краја рата, али уз дозволу Москви да задржи освојену територију. Према резултатима, 41 одсто републиканаца је изабрало да би прихватило брз крај рата, али да Русија задржи територију. Са друге стране, само 16 одсто демократа би се одлучило за тај избор.

Још једна анкета, Савета за глобална питања из Чикага, показала је да су републиканци спремни да подрже преговоре о нагодби, уместо да Америка настави да подржава Украјину колико год је потребно, чак и уз повећање цена гаса и хране.