Свет

Конгрес тражи од Бајдена да престане да троши новац на Зеленског

Сваког дана Бела кућа прелази сопствене црвене линије снабдевајући украјинску војску све снажнијим оружјем, рекао је Мет Гец
Конгрес тражи од Бајдена да престане да троши новац на Зеленскогwww.globallookpress.com © Rod Lamkey - CNP

Вашингтон троши десетине милијарди долара на Украјину како би подстакао сукоб који није у националном интересу Сједињених Америчких Држава, рекао је републикански конгресмен Мет Гец током састанка Представничког дома, преноси "Фокс њуз".

"Колико ћемо још потрошити? Има ли краја? Сутра ће нам председник Бајден рећи колико још морамо да урадимо за Кијев. Али зашто бисмо чинили ишта више за земљу која је управо ухапсила десетине својих највиших званичника под оптужбом за корупцију?", огорчено је упитао политичар.

Према његовим речима, одговор је једноставан као животни мото председниковог сина Хантера Бајдена - "варалица мора да вара". Произвођачима оружја је важно да се негде ратује, небитно је да ли ће оружје доћи у руке ИСИС-а или батаљона Азов.

Сваког дана Бела кућа прелази сопствене црвене линије снабдевајући украјинску војску све снажнијим оружјем, рекао је Гец. "Ово је ескалација, а ми смо завршили у рукама лидера којима се не верује. Можемо и морамо да тражимо мир", закључио је он.

"Акције које предузимамо неће окончати рат у Украјини. У ствари, вероватно подстичемо убиства. Десетине хиљада Украјинаца и Руса ће умрети ове године, јер је згодно да Конгрес шаље инструменте смрти и милијарде долара у готовини. Овај рат би могао да се заврши сутра ако се договоримо, али Бајден одбија", појаснио је Гец.

Председник САД Џозеф Бајден планира да у среду пред Конгресом одржи годишњи говор о стању нације, а једна од тема ће бити оживљавање америчког лидерства у свету на примерима украјинског сукоба и стратешког ривалства са Кином.

Русија је жестоко критиковала НАТО звог слања оружја Кијеву, поручивши да оно смао доприноси ескалацији сукоба.

Американци против слања трупа у Украјину, показује анкета

Иначе, анкета коју је спровео Си-Би-Ес, показала је да је велика већина Американаца  за одржавање економских санкција Русији и наставак помоћи Украјини, али без слања америчких трупа у зону сукоба.

И поред тога што се администрација Џозефа Бајдена понаша у складу са захтевима бирачког тела, 47 одсто испитаника сматра да председник својом политиком подрива поштовање према САД на светској сцени, а само 32 одсто је супротног мишљења.

За наставак притиска санкција на Русију било је 74 одсто испитаника, за слање хуманитарне помоћи Украјини 69 одсто, а за снабдевање оружјем 61 одсто. Идеја о учешћу америчких трупа у сукобу на истоку Европе остаје непопуларна и ужива подршку само 28 одсто испитаника, показало је испитивање.

Начин на који се Бајден носи са изазовима из Кине одобрава 39 одсто Американаца, а не одобрава преосталих 61 одсто.

Анкета је спроведена уочи Бајденовог говора о стању нације у Конгресу. Међу темама говора Американце највише занимају економија и инфлација, имиграција, криминал и образовање, произилази из анкете. Истраживање је спроведено од 1. до 4. фебруара, анкетирано је 2030 одраслих Американаца, а аутори су проценили грешку студије на три процентна поена.

image