Свет

"Спаси свог фармера": Француски ратари тракторима изашли на улице Париза

Поништена је француска политика да се произвођачима шећерне репе дозволи коришћење инсектицида забрањеног на нивоу ЕУ
"Спаси свог фармера": Француски ратари тракторима изашли на улице Паризаwww.globallookpress.com © Bruno Levesque

Француски фармери демонстрирали су данас у Паризу у колони дугој више стотина трактора, због ограничења пестицида и других еколошких прописа за које кажу да угрожавају пољопривредну производњу у највећој пољопривредној сили Европске уније.

Протесна акција уследила је након прошломесечне одлуке Европске уније, којом је поништена француска политика да се произвођачима шећерне репе дозволи коришћење инсектицида  забрањеног на нивоу ЕУ. Таква одлука европских судова изазвала је забринутост француских ратара због даљег пада засада репе и затварања фабрика шећера.

Одлука о шећерној репи, наиме, заоштрила је незадовољство међу пољопривредницима због онога што сматрају прекомерним ограничењима пестицида који су у супротности са позивима владе да се повећа безбедност хране као одговор на пандемију ковид-19 и сукоб у Украјини.

"Наша средства за производњу и даље су нарушена забранама која остају без решења. Што је доста - доста је", рекао је за Ројтерс Жером Диспеј, генерални секретар француског синдиката пољопривредника.

Синдикати и друге групације које су организовале протест очекивале су учешће 500 трактора и 2.000 фармера из региона Париза.

Дуга поворка трактора, са транспарентима на којима је писало "Макрон ликвидира пољопривреду" и "Спаси свог фармера", прошла је кроз центар Париза да би се придружила скупу у близини француског Министарства пољопривреде.

Активисти за заштиту животне средине кажу да остаци пестицида оштећују земљиште и дивље животиње и да су поздравили пресуду ЕУ против употребе семена шећерне репе третираног неоникотиноидима  који могу да нашкоде пчелама.

"Биодиверзитет, неопходан за живот на земљи и пољопривреду, не сме се жртвовати", рекла је једна од боркиња за заштиту животне средине.

Пољопривредници тврде да биљке шећерне репе не привлаче пчеле и да их забрана оставља незаштићене од вируса и болести усева, повећавајући изгледе за мању производњу и већи увоз из земаља које дозвољавају неоникотиноиде.

Француски министар пољопривреде представиће план представницима сектора шећерне репе у четвртак, навело је министарство пољопривреде у саопштењу.

Група узгајивача шећерне репе саопштила је да се министар сложио да ће произвођачима шећерне репе у потпуности бити надокнађени губици у случају да ове године дође до умањеног приноса.

Узгајивачи шећерне репе очекују озбиљнија решења у 2024. и 2025. години.

image