Меркелова добитница награде УН за мир

Образложење за награду је да је показала "политичку храброст" када је Немачка између 2015. и 2016. дочекала избеглице из ратом погођених земаља

Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел примила је данас награду Уједињених нација за допринос решењу избегличке кризе 2015. године.

Меркеловој, која је напустила функцију прошле године, у среду је у главном граду Обале Слоноваче додељена УНЕСКО награда за мир "Феликс Уфуе-Боањи", пише "Политико".

"Сви чланови жирија били су дирнути њеном храбром одлуком из 2015. године да прими више од 1,2 милиона избеглица, посебно из Сирије, Ирака, Авганистана и Еритреје. Ово је њено наслеђе", саопштио је жири у августу прошле године када је одлука први пут објављена.

Ангела Меркел је приликом прихватања награде рекла да је одлучан и напоран рад за мир сада још важнији него икад раније.

"Дијалог је оружје јаких, а не слабих", додала је она, цитирајући првог председника Обале Слоноваче након њене независности од Француске 1960. године, Уфуе-Боањија.

Како наводи АП, организатори су истакли да је Меркел показала политичку храброст када је Немачка између 2015. и 2016. дочекала избеглице из ратом погођених земаља.

Награда је уручена у Јамусукроу, главном граду Обале Слоноваче и родном граду Уфуе-Боањија, наводи АП.

Председник жирија који је доделио награду и добитник Нобелове награде за мир, Денис Муквеге, похвалио је Меркел због одлуке да ''отвори капије Немачке'' у време када друге земље то нису хтеле.

"Показали сте јавном мњењу и доносиоцима одлука да не морамо да бранимо само своја, већ и права других у кризним временима, да је сваком друштву више него икада потребно да поштује и штити људска права без икакве дискриминације. Похваљујемо вашу хуманост, ваш дух солидарности и ваш оштар осећај за етику и ваше инспиративно вођство", рекао је он.