Свет

Словачка оптужује Мађарску за територијалне претензије: Ви сте тројански коњ за Путинове интересе

Министар оптужио Мађарску да жели да припоји део Словачке, Будимпешта оштро реаговала
Словачка оптужује Мађарску за територијалне претензије: Ви сте тројански коњ за Путинове интересеwww.globallookpress.com © Jonathan Carlile/imageBROKER.com

Министар спољних послова Словачке Растислав Качер поручио је да не намерава да се извини због своје тврдње да би Мађарска, ако руска Специјална војна операција у Украјини буде успешна, припојила територију јужне Словачке где су Мађари већинско становништво, преноси "Еурактив".

Качер је гостујући у једној телевизијској емисији рекао да би Мађарска "да је Владимир Путин успео у Украјини, већ поставила територијалне претензије према Словачкој". Потом је додао да је "ова тема већ актуелна, зато је за Словачку посебно важно да Путин не успе у Украјини".

Будимпешта је оштро критиковала коментаре шефа дипломатије назвавши их "неприхватљивим" и "неистинитим".

"Европа се суочава са великим кризама, а оваква времена захтевају трезвене политичаре", поручио је званичник мађарског министарства спољних послова Тамаш Менчер и додао "да тренутни министар спољних послова Словачке није такав".

Упркос гневу у Мађарској и позивима на извињење, Качер је одбио да повуче своју изјаву.

"Нећу се никоме извинити што сам штитио интересе своје земље и што сматрам да су њен територијални интегритет, суверенитет и слобода свети грал наших дипломатских напора", поручио је Качер.

Он је појаснио да му није био циљ да критикује Мађаре већ политику садашњег мађарског руководства које је земљу од "предводника борбе за демократију 1990-их претворила у црну рупу на европској политичкој мапи и тројанског коња за Путинове интересе".

image