Украјинци укидају празнике: Одричу се "колонијалне прошлости"

Врховна рада је усвојила нацрт закона којим се укида прослава 8. марта, 1. маја и Дана победе

Врховна украјинска  рада је усвојила нацрт закона о укидању прославе 8. марта, 1. маја и Дана победе (9. маја) у Украјини како би се "елиминисало наслеђе колонијалне прошлости у културном и свакодневном животу", наводи се у документу који су припремиле посланици партија "Слуга народа" и "Глас".

Конкретно, уместо Међународног дана жена 8. марта, предлаже се да се 25. фебруар постави као нови државни празник и званични слободан дан - Дан украјинских жена. Датум је изабран у част рођендана украјинске песникиње Лесје Украјинке.

Предлаже се да 9. март, рођендан украјинског песника Тараса Шевченка, буде слободан дан.

"До сада је на државном нивоу 8. март био одређен као слободан дан – такозвани Међународни дан жена, који је окупаторски московски режим установио како би популаризовао сопствено схватање улоге и места жене. Сматрамо да је прикладније да се Дан украјинских жена прославља 25. фебруара. У марту би требало да се прослави сећање наТараса Шевченка", наводи се у образложењу.

Поред тога, посланици желе да се укине прослава Празника рада 1. маја и Дана победе 9. маја, а да се 8. маја слави само Дан сећања и примирја.

Председник Уркајине Владимир Зеленски је у мају прошле године потписао закон о "десовиетизацији законодавства", а још раније, 2015. године у земљи је легализован процес декомунизације. Како је нагласио руски министар спољних послова Сергеј Лавров, украјинске власти већ дуги низ година воде политику агресивне дерусификације и насилне асимилације.