Свет

Шокантне изјаве америчких васпитача: Децу треба на време излагати родној идеологији

"Родитељи можда нису разговарали о овим стварима са својом децом, па они и даље не знају да су интерсексуални, неродни или небинарни", поручује васпитач Вилијам Вили Виљалпандо
Шокантне изјаве америчких васпитача: Децу треба на време излагати родној идеологијиwww.globallookpress.com © www.imago-/www.imago-images.de

Амерички просветни радници све чешће оспоравају тезу да децу у најранијем детињству не треба излагати темама сексуалности и рода, открива амерички "Фокс њуз".

Васпитач у вртићу и професор педагогије Вилијам Вили Виљалпандо критиковао је идеју да детињство треба да буде "невино доба" и тврдио да би васпитачи децу у најранијем узрасту требало да упознају са родном идеологијом.  

Виљалпандо ради на колеџу Санта Ана у Калифорнији, на ком предаје рани развој деце, а на Инстаграм профилу навео је да ради и као васпитач у вртићу.

Виљалпандо је 2020. године изјавио да је идеја да деци треба обезбедити невино детињство "мит".

"Постоји распрострањени мит да деца живе у свету чисте невиности и да им одрасли разбијају илузију када их излажу стварном свету. Због тога се говори да постоје темe и питања којима деца не треба да буду изложена, као да их већ и сама не доживљавају", поручио је он.

Амерички професор је другом приликом рекао: "Уморан сам од аргумента o 'дечјoj невиности'. Престаните да говорите о феномену који не постоји".

Виљалпандо је критиковао став да деца не би требало да буду изложена садржају који се тиче сексуалности и рода, тврдећи да је то становиште "белца из више класе", те да је веома "хришћанско, цисродно и хетероцентрично".

"То што не разговарате са децом о ЛГБТ темама не значи да их 'пуштате да буду деца'. То значи да им говорите да не треба да постоје. Деца никада нису премлада за разговор о томе", рекао је он у септембру 2021. године.

Из колеџа Санта Ана, на ком је Виљалпандо запослен, за "Фокс њуз" су рекли да "не одобравају било који облик напада на дечју невиност".

Васпитач је такође тврдио да је, уколико родитељи нису разговарали са својом децом о роду и сексуалности, на наставницима "да негују окружење у учионици које би другима можда било непријатно".

Он је у подкасту "Родитељство у знаку дуге" додао да васпитачи треба да разговарају са малом децом о ЛГБТ темама чак и ако су родитељи ту тему избегавали.

"Родитељи још нису разговарали о овим стварима са својом децом, па деца не знају да су можда интерсексуални, неродни или небинарни", поручује васпитач. 

Према Виљалпанду, "разговор са децом о роду" подразумева и рећи им да је то "друштвени конструкт".

"Уз то их треба научити да питају друге за њихове заменице. Верујте ми да деца то разумеју много брже него што одрасли мисле. Пустите децу да вежбају са вама", рекао је.

"Фокс њуз" преноси да су Виљалпандови налози на друштвеним мрежама закључани након што су од њега затражили коментар.

"Деца истражују и разумеју род пре него што изговоре прве речи. Бебе показују сексуалне преференције на основу тога у кога гледају већ око трећег месеца старости", тврди он.

"Са три године дете може да препозна свој перципирани родни идентитет", рекао је он. "До четврте године деца имају стабилан осећај за свој родни идентитет и имају претпоставке и уверења о томе шта могу, а шта не могу да раде на основу свог пола".

И многи други наставници у Калифорнији су у својим учионицама покренули тему родне идеологије, преноси "Фокс њуз".

Учитељица Оливија Гарисон се хвалила како помаже ученицима да сакрију "друштвену промену пола" од родитеља. 

Друштвена промена пола, како се наводи, подразумева усвајање нових имена, заменица, као и "промену облачења и фризуре у складу са жељеним родним изразом". 

Оливија Гарисон, небинарна професорка историје у Бејкерсфилду у Калифорнији помогла је ученицима да спроведу друштвену промену пола у школи без знања њихових родитеља, пренео је "Њујорк тајмс". 

Учитељица у Сакраменту, Данита Мекреј, препоручила је родитељима и просветним радницима да са децом разговарају о родној теорији уз помоћ "родног једнорога". 

"Радила сам истраживања и имам звање доктора наука. Петогодишња деца нису превише млада, они разумеју пол већ са три године", рекла је она.

Скај Тули, учитељица у основној школи "Сатурн" у Лос Анђелесу је на ТикТоку препоручила коришћење "родно флуидних" плишаних играчака како би деца научила да свако може да буде небинаран и користи заменице које жели. 

"Деца су сасвим спремна за ове теме и много лакше прихватају ствари које се тичу рода, пола, заменица и свих тих ствари од одраслих. И то је примерено њиховом узрасту", рекла је Тули.

image