Зашто Зеленски не жели мир са Русијом?

Он искрено верује да ће успети да претвори Украјину у нешто попут Израела, то јест у паравојну државу која живи са осећајем сталне војне претње, оцењује програмски директор Валдајског клуба

Мало је вероватно да председник Украјине Владимир Зеленски очекује војну победу, али он искрено верује да ће успети да претвори Украјину у нешто попут Израела, то јест у паравојну државу која живи са осећајем сталне војне претње, сматра Андреј Сушенцов, програмски директор Валдајског клуба. 

Он истиче да Украјина нема сопствене војне или економске ресурсе за победу, а ресурси које обезбеђује Запад никада неће бити довољни за коначни пораз Русије. Калкулација Зеленског се вероватно заснива на уверењу да ће он, нудећи Украјину као оруђе НАТО-а против Русије, стално мобилисати западну подршку и тиме обезбедити свој и опстанак својих сарадника.

У најгорем случају, Зеленски вероватно рачуна да ће емигрирати на Запад са најближим сарадницима, где ће се залагати за наставак политике обуздавања Русије, наводи Сушенцов у ауторском тексту за РТ интернешенел. 

Он оцењује да би тешкоће са којима се Украјина суочава могле да буду значајно умањене, ако би Зеленски био вољан да дипломатским путем реши кризу и подсећа да је Русија више пута предузимала дипломатске иницијативе за решавање сукоба.

"Међутим, под утицајем САД и Велике Британије, Кијев је заузео курс за продужење сукоба, ослањајући се на западну војну помоћ да би остварио своје циљеве", каже Сушенцов.

Додаје да су војни и економски ресурси Украјине пресушили, а земља је на крају постала оруђе за борбу против Русије. Ипак, Кијев и даље има прилику да започне преговоре са Москвом, иако су околности све неповољније, а решења која је руска делегација изнела на почетку кризе више неће бити на столу.

"Зеленски би и даље могао да присвоји ловорике миротворца који је жртвовао неке личне интересе у циљу спасавања украјинских живота и обезбеђивања мирне будућности за своју земљу", тврди Сушенцов.

Осим тога, примирје би ублажило економске потешкоће присталица Кијева на Западу и тако створило извесну захвалност и са њихове стране, а Украјина би уштедела знатну количину војних ресурса. 

Помоћ са Запада прикрива грешке владе у Кијеву

Ипак, влада Зеленског се понаша као да не види никакву вредност у очувању украјинске државности.

"Администрација расипа животе грађана и економске ресурсе у уверењу да је та жртва неопходна да би се стекла нека могућа, прилично неодређена, предност у будућности. Уместо да делује као миротворац, као неко ко је спреман да се жртвује да би спасио животе сународника, Зеленски се понаша као коцкар, а становништво храни војном пропагандом", истиче програмски директор Валдајског клуба.

Он наводи да војна, политичка и економска подршка без преседана коју Украјина добија из иностранства прикрива све грешке владе у Кијеву и стратегије која се заснива на принципу "рат ће све платити".

Милитаристичко опредељење је омогућило Зеленском да успостави политичку диктатуру и прогони противнике у свим сферама, укључујући и религију. Као резултат тога, он је обезбедио огромну концентрацију моћи у својим рукама и, по први пут у украјинској историји, ућуткао сваку могућу опозицију.

Краткорочно, Зеленски заиста не треба да брине о економском благостању Украјине, објашњава Сушенцов, јер ће спољна економска помоћ бити довољна. Осим тога, Кијев и даље очекује да ће 300 милијарди долара девизних резерви Русије, замрзнутих на Западу, пасти у његове руке. 

Дакле, чак и ако буде поражен и изгуби део територије, Зеленски очекује да ће остати на власти као вођа потребан Западу за нову Украјину, која ће бити главна антируска испостава на источним границама НАТО-а.

"Мислим да је Зеленски искрено уверен да ће успети да Украјину претвори у нешто попут Израела, у паравојну државу у непријатељском окружењу која живи са осећајем сталне војне претње", закључује Сушенцов.