Зеленски: Резњиков још не напушта функцију министра одбране

Министар одбране седеће у министарској фотељи барем још неколико месеци, преносе медији

Украјински министар одбране Алексеј Резњиков изјавио је данас да ће на тој позицији остати и током наредних месеци, упркос наводима од почетка месеца да ће бити смењен и да ће на његово место доћи Кирил Буданов, иначе шеф војне обавештајне агенције ГУР. Последњу одлуку, како је рекао данас Резњиков, донео је украјински председник Владимир Зеленски, преносе медији.

"Да, то је одлука мог председника", одговорио је министар на питање новинара Ројтерса о томе да ли планира да и наредних месеци буде на садашњој функцији.

Одмах након информације да ће Резњиков бити смењен, политичар Давид Арахамија, који је иницијално пренео ову вест, демантовао је своју пређашњу изјаву, рекавши да се то питање одлаже. Разлог због којег је смена одложена није наведен.

Према писању украјинског медија "Страна.уа", ради се о чисто техничким разлозима. Буданову је, наводно, потребно време да се повуче из војне службе, пошто украјински закон војним лицима забрањује да буду изабрани за министра. Други саговорници наводе да је тренутно незгодно време за смену због војног сукоба са Русијом, додајући и да велики број преговора са западним партнерима зависи од Резњикова, пошто их је он и започињао.

Ипак, трећа група саговорника из украјинске Раде тврди да је прави разлог одлагања смене украјинског министра заправо другачије природе. Према њиховим речима, разлог се крије у томе што је Резњиков лице од поверења саветника Зеленског Андреја Јермака, који стога блокира његову смену.

Уколико би на место Резњикова дошао Буданов, до Зеленског би постојао још један "канал комуникације", који не би био Јермаков, пише "Страна.уа".

Због истог разлога, сукоб између саветника Зеленског и Арахамије, који такође има директну комуникацију са украјинским председником, у последње време се додатно заоштрио. 

Која год верзија били истинита, а није искључено да постоји и четврта или пета, једно је сигурно - Украјину осим војног сукоба, дрма и права унутрашња политичка борба. Неко се, изгледа, заиграо и то усред конфликта.

Гласине да ће Резњиков бити смењен почеле су након што је почетком године обелодањено да је Министарство одбране било умешано у малверзације које су се тицале потрепштина намењених Оружаним снагама Украјине. Иако, према оптужбама, министар није учествовао у њима, он је "окривљен" као прво лице министарства, али и због тога што је покушао да оправда своје сараднике, уместо да их одмах лиши дужности.