Свет

Повећава се број жртава циклона Габријел на Новом Зеланду

Према изјавама званичника, за сада је погинуло седам особа, а број настрадалих ће накнадно расти, јер, како кажу, дежурне службе још нису успеле да стигну до свих насеља која су погођена циклоном
Повећава се број жртава циклона Габријел на Новом Зеланду© Tanjug/New Zealand Defense Force via AP

Циклон Габријел, који је протеклих дана опустошио север Новог Зеланда полако се повлачи. Настрадало је девет особа, међу којима је и једно дете, а власти страхују и да ће број мртвих бити већи, јер како преноси "НЗ Хералд", због проблема у комуникацији и даље не могу да ступе у контакт са више од 4.500 људи.

Циклон је за собом оставио више од 10.000 расељених особа и велику материјалну штету. Након циклона, Нови Зеланд потресао је и земљотрес јачине 5,7 степени Рихтерове скале.

Последице циклона су изливање река из корита и поплаве у бројним насељеним подручјима, али и клизишта која су се активирала широм Новог Зеланда.

Према изјавама званичника, број настрадалих ће накнадно расти, јер, како кажу, дежурне службе још нису успеле да стигну до свих насеља погођених циклоном.

"Морамо да се припремимо за чињеницу да ће вероватно бити више смртних случајева широм земље. А прави обим трагедије неће се знати још неко време", рекао је премијер Новог Зеланда Крис Хипкинс, преноси Ројтерс.

Хипкинс је нагласио да је катастрофа која је последица временских неприлика, највећа у овом веку.

Влада Новог Зеланда прогласила је ванредно стање у целој земљи, што се десило тек трећи пут у историји те земље.

Комуникација и приступ многим областима и даље су отежани, а врше се надзорни летови како би била испитана штета.

Конвоји камиона који превозе храну, воду, лекове и гориво крећу се у удаљена подручја, а одбрамбене снаге користе бродове за транспорт основних ствари до подручја на источној обали Новог Зеланда.

image