Свет

Нови лапсус Аналене Бербок: Путин да направи заокрет од 360 степени

"Тако ће и бити. Москва остаје при својој позицији", прокоментарисао је бивши председник Русије Дмитриј Медведев
Нови лапсус Аналене Бербок: Путин да направи заокрет од 360 степениwww.globallookpress.com © Sven Hoppe/dpa

Председник Руске Федерације Владимир Путин мора да начини заокрет од "360 степени" како би Украјина била "безбедна", оценила је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок.

Током панела на Минхенској безбедносној конференцији под називом "Визије за Украјину", на којем је учествовала заједно са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном и украјинским министром спољних послова Дмитријем Кулебом, Бербокова је упитана да ли сматра да постоји "икаква шанса да Украјина буде безбедна на дуже стазе" ако Путин остане на функцији.

"Ако се не промени за 360 степени, не", одговорила је она.

Коментаришући изјаве Бербокове на Твитеру, заменик шефа Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев је изјавио да је "заиста занимљиво да Европу воде тако неуки људи."

"Тако ће и бити. Москва остаје при својој позицији," додао је он.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова је на свом Телеграм каналу написала да, "ако немачка министарка спољних послова Аналена Бeрбок не научи бар један школски предмет, онда нема начина да се дугорочно обезбеди безбедност Немачке, под њеном влашћу".

Панел "Визије за Украјину" био је посвећен разговорима о томе како би та земља могла да изгледа по завршетку конфликта. Сва три званичника сложила су се да Русија мора безусловно да се повуче са територије коју Кијев сматра својом, а која укључује Крим, као и четири некадашња украјинска региона која су изгласала придруживање Русији прошлог септембра.

Кулеба је поновио став да победа Кијева на "дуге стазе" подразумева не само повлачење Русије, већ и "надокнаду за нанету штету, одговорност починилаца злочина, и што је најважније, Русија мора да се промени".

"Све док је Путин на власти, бићемо у невољи", тврдио је он, додавши да ће смена или пензионисање руског председника довести до "прилика за све нас".

Западне присталице кијевског режима нису једногласне када су позиви на смењивање власти у Русији у питању. Заменица америчког државног секретара за политичка питања Викторија Нуланд, која је у великој мери била умешана у оркестрирање пуча у Кијеву 2014. године, експлицитно је позвала на овакав исход.

Са друге стране, француски председник Емануел Макрон рекао је у петак да је такав приступ осуђен на пропаст.

"Када чујем многе људе како се залажу за промену режима, само бих их питао: за коју промену? Ко је следећи? Ко је ваш кандидат? Како то имплементирати? У протеклој деценији неколико пута смо доживели много промена режима у многим земљама. То би био потпуни неуспех", рекао је он на конференцији у Минхену.

image