Јапан најавио помоћ Украјини од 5,5 милијарди долара

Јапански премијер Фумио Кишида рекао је да је направио одлучујући потез због "јаке забринутости да би Источна Азија сутра могла постати Украјина"

Јапански премијер Фумио Кишида најавио је у понедељак нову финансијску помоћ Украјини од 5,5 милијарди долара.

Како је објавио "Асошиејтед прес", Кишида је казао да ће Јапан годишњицу војне операције обележити тако што ће бити домаћин самита Г7 на којем ће учествовати и украјински председник Владимир Зеленски.

Кишида је говорећи на глобалном форуму у Токију рекао да Украјина и даље трпи због руске војне операције и да је њеним људима потребна помоћ да обнове свој свакодневни живот и инфраструктуру која је тешко оштећена.

Јапан се придружио Сједињеним Америчким Државама и европским нацијама у санкцијама Русији и пружању хуманитарне и економске подршке Украјини.

У свом говору, Кишида је рекао да је направио одлучујући потез због "јаке забринутости да би Источна Азија сутра могла постати Украјина".

Он је казао да је руска војна операција изазов за цео међународни поредак заснован на правилима који доводи до краја постхладноратовске ере. "Зато сам одлучио да одлучно одговорим Русији санкцијама", рекао је Кишида.

Јапан је Украјини дао зајмове од више од 520 милиона долара као хитну економску помоћ. Земља је такође прихватила више од 2.000 расељених Украјинаца и помогла им у проналаску смештаја и посла, и по питању образовања.