Орбан: Мађарска је у Европи коју су ослабиле САД и санкције, једини здрав глас разума

Мађарски премијер оценио да су санкције које је ЕУ увела Русији на наговор САД, ослабиле економску моћ Старог континента

Мађарски премијер Виктор Орбан оценио је да је америчка администрација у Бриселу неограничено заступала своје интересе, због чега је моћ Европе ослабила.

Реакција на сукоб у Украјини, цунами санкција почели су да слабе европску економију, док Америка, богата јефтиним енергентима, уопште није била погођена тим проблемом, рекао је Орбан својим присталицама у Балатонфиреду.

Како преноси "Мађар Немзет", Орбан је оценио да је за само годину дана Европа изгубила независност, економску и војну моћ.

У овој ситуацији, према речима премијера, Мађарска мора да заступа сопствене интересе, јер само тако може да изађе "неоштећена" и ојачана из периода сукоба.

То значи, према речима Орбана, бранити независност Мађарске и "промировну" позицију од Бајденове администрације и Брисела.

Неопходно је сачувати снагу мађарске привреде, што значи да се мора водити рат против инфлације, морају се заштитити послови, породице и стари. И коначно, али не и најмање важно, војна снага Мађарске мора бити ојачана, пошто је за мир потребна снага, поручио је Орбан.

Орбан је поручио да је у националном интересу његове земље да се не меша у сукоб у Украјини и поновио да Будимпешта неће успоручивати оружје Кијеву.

"Не подржавамо никога јер у овом рату не може бити победника", рекао је Орбан. Према његовом мишљењу, Русија не може да победи јер је цео западни свет стао иза Украјине. А Русија је нуклеарна сила, и нуклеарна сила не може бити сатерана у ћошак, јер би могла да започне нуклеарни рат, упозорио је он.

Орбан се поново осврнуо на питање санкција Москви и оценио да је увођењем истих, Брисел нашкодио Европи.

"Санкције су биле усмерене на Русију, али су погодиле Европу", рекао је он.

Русија и западне мултинационалне компаније су зарадиле много новца од санкционисане инфлације, пошто је 2022. године, према прогнозама, профит светске индустрије нафте и гаса повећан са 500 милијарди на 834 милијарде долара.

Орбан је рекао да је у Мађарској екстра профит пријављен код енергетских компанија, банака, пословних банака и фармацеутских компанија и додао да се тај профит користи за финансирање и заштиту државних "режија".