Америчка министарка финансија инсистира да Г20 осуди "рат у Украјини", слуша је само Г7

Око тог питања Г7 је апсолутно уједињена, каже Џенет Јелен, док је што се тиче Г20 ситуација потпуно другачија: домаћин састанка Индија не дозвољава реч "рат" ни у једном саопштењу, а због различитог погледа на ово питање упитно је хоће ли бити заједничке декларације учесника самита

Званичници Сједињених Америчких Држава, слично као на састанку лидера земаља Г20 на Балију у новембру прошле године, и на самиту министара финансија ове организације у Индији покушавају да прогурају осуду Русије због војне операције у Украјини, али осим земаља Г7 изгледа да до других ових њихови захтеви не допиру.

Министарка финансија Сједињених Америчких Држава Џенет Јелен сматра да је апсолутно неопходно, како је нагласила, да министри финансија окупљени на самиту Г20 у индијском Бенгалуру "јасно осуде руски рат у Украјини".

Јелен је у интервјуу за Ројтерс рекла да би изостављање "осуде рата" из заједничког саопштења министара финансија било корак уназад у односу на декларацију после састанка лидера земаља Г20 на Балију у Индонезији.  

На питање да ли ће уопште бити заједничког саопштења са састанка у Бенгалуру, Јелен је рекла да су преговори и даље у току. Састанак би требало да се заврши у току данашњег дана.

"Мислим да у заједничком саопштењу мора да буде осуде руског рата у Украјини. Око тог питања Г7 је апсолутна уједињена, тако да је то нешто што је очекивано као потребно и прикладно", образложила је свој став Јелен.

За разлику од уједињене Г7, како је описала америчка министарка, председавајућа самита Г20, Индија, инсистирала је да се реч "рат" избегава током сусрета министара финансија у било ком саопштењу. "Криза" може да буде прихватљива замена, рекао је недавно агенцији Ројтерс добро упућени извор.

Такође, пред почетак састанка Г20 објављено је и да Индија током свог једногодишњег председавања овом организацијом не жели да разматра додатне санкције против Русије уз образложење да су постојеће санкције имале негативан утицај на цео свет.

Седница министара финансија и шефова централних банака Г20 вероватно ће се завршити изјавом домаћина у којој сумира дискусије, без заједничког саопштења, јер није било консензуса о томе како да се односе према сукобу у Украјини, тј. како да га карактеришу – као "кризу" или "рат", саопштили су делегати.

Инсистирању САД и њихових савезника окупљених у Г7 да се Русија директно осуди за напад на Украјину, успротивиле су се делегације Русије и Кине, док је домаћин, Индија, желео да фокус буде на горућим економским темама.

"Вашингтон пост" констатује у недавном чланку да су напори Сједињених Америчких Држава да притисне Индију да усклади своју политику према Русији са Вашингтоном пропали, те да су САД због тога морале да прихвате позицију Индије по овом питању. Поврх тога, САД су одлучиле да ипак не уведу санкције Њу Делхију због споразума о наоружању с Русијом.

Коначно, ни у декларацији Г20 са новембарског састанка на Балију, где су се састали лидери држава чланица, није осуђен "руски рат у Украјини", како то тврди Јелен.

У њему је наведено да "већина чланица оштро осуђује рат у Украјини", као и да је било "других гледишта и другачије процене ситуације и санкција".

Заједничку декларацију са састанка на Балију, Москва је оценила као уравнотежену јер у њој нема осуде Русије, већ осуде конфликта у Украјини, а као нарочито значајно истакнуто је то што су земље које имају изразито супротне ставове о овом питању, успеле да се договоре око заједничке декларације.