Руски амбасадор у Немачкој: Помажући Украјини, Берлин се одриче одговорности за нацистичке злочине

У интервјуу за немачку редакцију РТ руски амбасадор у Берлину Сергеј Јурјевич Нечајев каже да је политичка елита у Немачкој почетак руске војне операције у Украјини схватила као прилику да уништи односе са Москвом који су изграђивани деценијама

Амбасадор Руске Федерације у Немачкој Сергеј Јурјевич Нечајев изјавио је да је политичка елита у Немачкој почетак руске војне операције у Украјини схватила као прилику да уништи, некада чврсте, немачко-руске односе који су изграђивани деценијама.

"Берлин је у потпуности подржао стратегију наношења највеће могуће војне, политичке и економске штете Русији. Циљ је дестабилизација унутрашње политичке ситуације у нашој земљи", оценио је Нечајев.

Он је у интервјуу за немачку редакцију РТ казао да Немачку, насупрот елити, чине њени становници са којима Москва никада није прекинула контакт. Нечајев каже да постоје они који реално гледају на дешавања и пркосе антируској пропаганди коју Запад покушава да наметне.

"Садашња криза у односима Русије и Запада је јединствена. Запад је веома близу опасне линије директног уплитања у војни сукоб и очигледно жели да направи још један корак напред", каже Нечајев.

Према његовим речима, раније су и у најкритичнијим временима одржавани канали комуникације Москве и Запада, а сада западни представници не показују спремност да размотре руске бриге и захтеве, што је, истиче, веома опасно.

Берлин порушио главни стуб своје спољне политик

Нечајев каже да је Берлин порушио један од главних стубова своје спољне политике настале после рата, а који је забрањивао испоруку немачког оружја у зоне сукоба.

"Са наше тачке гледишта, одлука Немачке о слању тенкова Украјини је изузетно опасна. То јасно доприноси ескалацији сукоба на вишем нивоу и у директној је супротности са изјавама немачких политичара да Немачка не жели да постане страна у сукобу", оцењује Нечајев.

Он додаје да овај потез Берлина означава одрицање Немачке од своје историјске одговорности према руском народу за стравичне нацистичке злочине који, додаје он, не застаревају.

"Данас није уобичајено да се сећамо колико су Немци били захвални нашем народу за ослобођење Немачке од националсоцијализма, за помирење у послератном периоду и за немачко јединство, у чему је и наша земља имала одлучујућу улогу", рекао је Нечајев.

Руски амбасадор подсетио је на чувени споразум о уједињењу две Немачке по којем се предвиђа да ће са немачког тла бити вођена мировна политика, што је била обавеза Берлина коју је добровољно прихватио.

Немачка избегава одговоре о саботажи Северног тока, то појачава сумње да има шта да сакрије

Коментаришући реакцију немачких званичника на открића америчког новинара Симона Херша који тврди да је Вашингтон организовао саботажу Северног тока, Нечајев наводи да је она изостала.

"Савезна влада говори како нема доказа који би подржали информације које је објавио Херш. Због наводне поверљивости и даље нису објављени детаљи истраге која је у току. Ово избегавање одговора само појачава сумњу да Данска, Шведска и Немачка имају шта да крију", каже Нечајев додајући да су у Бундестагу, са друге стране, Хершова открића изазвала бурне дебате и да су напади на гасоводе нанели значајну штету немачкој привреди, зато што су немачке компаније улагале у изградњу гасовода.

"Савезна влада је отворено оптужена да је прикривала чињенице и да није имала интереса да идентификује починиоце штете на овом најважнијем делу европске енергетске инфраструктуре", истиче Нечајев.

Он истиче да је отворена подршка руској спољној политици или отворено саосећање према Русији у Немачкој велики ризик, како за политичаре и јавне личности, тако и за грађане. Због подршке Русији чак можете да будете и кривично гоњени, наглашава Нечајев.

"У последње време, међутим, примећујемо активнији ангажман друштвено-политичких снага у Немачкој, које се залажу за мирно решење украјинске кризе и противе се даљим испорукама оружја Кијеву. То показује да је далеко од тога да Немци одобравају војно решење сукоба, додао је руски дипломата.

Говорећи о томе да ли су између Русије и Немачке сви мостови спаљени, Нечајев оцењује да је Берлин уништио или суспендовао већину формата билатералне сарадње.

"Немачка страна практично одбија контакте са руским представницима. Није за очекивати да ће се у догледно време вратити претходни ниво комуникације", напомиње Нечајев.

Поводом руско-немачких односа у будућности, руски амбасадор каже да у Берлину не постоји никаква стварна спремност за обнављање билатералних односа и интересе и бриге Русије, те да у таквој ситуацији није могуће давати прогнозе.

"Остаје нам само да се надамо да ће немачки политичари пре или касније видети да нема алтернативе изградњи добросуседских односа са нашом земљом у интересу мира и стабилности у Европи. Било би крајње наивно веровати да би стабилан безбедносни систем у Европи могао бити осмишљен без или против Русије. Као што је с правом нагласио председник Владимир Путин у свом обраћању Савезној скупштини Руске Федерације, желимо да се чврсто заложимо за свој став: у савременом свету државе не смеју да се деле на цивилизоване државе и остале", закључио је Нечајев.