Свет

Украјинци спремају инвазију? Распоредили трупе у близини Придњестровља; обустављају се летови

Да ли се обистињују руска упозорења да ће Кијев покушати да изврши инвазију на територију Придњестровске Молдавске Републике?
Украјинци спремају инвазију? Распоредили трупе у близини Придњестровља; обустављају се летовиwww.globallookpress.com © Hannah Wagner

Украјинске трупе концентрисале су снаге у близини границе са Придњестровљем, признала је портпаролка украјинских одбрамбених снага "Југ" Наталија Гумењук, а пренеле "РИА Новости".

"Наше снаге су концентрисане дуж целе границе са Придњестровљем", рекла је Гумењук у етеру ТВ канала Рада.

Снаге које је Украјина распоредила у овом делу територије, тврди она, "адекватне су претњи која је хипотетички могућа" из Русије.

Министарство одбране Русије је, иначе, 23. фебруара известило да кијевски режим спрема оружану провокацију против Придњестровља, коју ће извести јединице украјинских трупа, укључујући азовске националисте.

Навели су да се у близини украјинско-придњестровске границе бележи значајно нагомилавање људства и украјинске војне опреме, размештање артиљерије на ватреним положајима, као и невиђени пораст летова беспилотних летелица Оружаних снага Украјине.

Члан Главног савета администрације Запорошке области Владимир Рогов, навео је да се "са великим степеном вероватноће може рећи да се Зеленски спрема да нападне Придњестровље".

Као изговор за инвазију на непризнату Придњестровску Молдавску Републику, Кијев, како упозоравају Руси, планира да инсценира наводну офанзиву руских трупа са те територије.

Руско Министарство спољних послова саопштило је у петак да ће руске оружане снаге адекватно одговорити, ако буде провокација кијевског режима против Придњестровља.

"Виз Ер" обуставља летове за Молдавију

Мађарска авиокомпанија "Виз ер" обуставиће од 14. марта летове у Кишињев због, како наводе, безбедносне ситуације у Молдавији, саопштила је прес-служба компаније.

"Безбедност путника и посаде остаје приоритет број један за Виз ер, али због последњих догађаја у Молдавији и високог, иако не 100 одсто потенцијалног ризика у ваздушном простору земље, Виз ер је донела тешку, али одговорну одлуку да обустави све летове у Кишињев од 14. марта", наводи се у саопштењу.

Територија на левој обали реке Дњестар, позната као Придњестровље, отцепила се од Молдавије почетком 1990-их.

Становништво које углавном говори руски није хтело да остане мањина у бившој совјетској републици на румунском говорном подручју након што је стекла независност. Процењује се да половина од 500.000 становника Придњестровља сада има руско држављанство.

Око 1.100 руских војника тренутно је распоређено у отцепљеном региону као мировне снаге, држећи на оку прекид ватре постигнут у лето 1992. године, као и складишта оружја и муниције која је остала из Совјетског Савеза.

image