Свет

Лукашенко иде у Кину: Шта очекивати од три деценије дипломатских односа двеју држава

Председник Белорусије је рекао да се ниједан проблем у данашњем свету не може решити без Кине
Лукашенко иде у Кину: Шта очекивати од три деценије дипломатских односа двеју државаwww.globallookpress.com © Kremlin Pool/Global Look Press

Председник Белорусије Александар Лукашенко боравиће у Кини на позив кинеског председника Си Ђинпинга, како би се продубило раније договорено стратешко партнерство.

Лукашенкова посета, наиме, помоћи ће двема странама да се постигне консензус у кључним областима политике, економије, инвестиционе и хуманитарне сарадње, као и актуелне међународне ситуације, пише неформално гласило Комунистичке партије Кине "Глобал тајмс".

Кина, наиме, поред Пакистана има још једног "гвозденог брата", Белорусију, наводи овај медиј.

Током протекле 31 године од успостављања дипломатских односа, Кина и Белорусија су се међусобно подржавале и сарађивале на обострану корист.

Кина је једна од првих земаља која је признала независност Белорусије, а Белорусија је такође међу првим земљама које су одговориле и учествовале у Иницијативи "Појас и пут" коју је предложила Кина.

Кинеско-белоруски индустријски парк, који су заједнички изградиле две земље, познат је као "бисер" дуж економског појаса "Пута свиле".

Економије Кине и Белорусије врло су комплементарне, а потенцијал за даље јачање сарадње је огроман, наводи "Глобал тајмс".

Пре ове посете Кини, председник Белорусије присетио се свог првог путовања у Кину пре неколико деценија.

Рекао је да је у поређењу са прошлошћу данашња Кина направила огромна достигнућа у развоју и одиграла важну улогу у међународним оквирима.

Лукашенко је рекао да се ниједан проблем у данашњем свету не може решити без Кине, додајући да се ни развој Белорусије не може постићи без ослањања на кинеско искуство.

Ова посета такође је у фокусу међународне заједнице због украјинске кризе.

Непосредно пре посете председника Лукашенка Кини, Пекинг је објавио свој став о политичком решавању украјинске кризе. Белорусија је јасно изразила подршку и одобравање става Кине, односно њихове жеље да се сукоб реши мирним, дипломатским путем.

Ако две земље ојачају комуникацију по питању Украјине, врло је вероватно да ће допринети решењу конфликта, а не додавати уље на ватру као што то чине западне, велике силе, оцењује "Глобал тајмс".

Поједини западни медији и даље посматрају ову посету кроз пристрасну призму, описујући Белорусију као "малог савезника" Русије, а Кину као земљу чији би утицај требало да брине. Овај став показује непоштовање Белорусије, па и њену "словенску браћу" - Русију и Украјину.

Наиме, Минск је више пута играо улогу посредника између Русије и Украјине. Истовремено, као једна од сталних чланица Савета безбедности Уједињених нација, Кина је увек играла позитивну улогу у промовисању мировних споразума.

Односи Кине и Белорусије и односи Кине и Русије изграђени на темељу несукобљавања, чиме се шаље јасна порука свету да Кина све билатералне односе са својим партнерима развија на основу заједничких интереса, циљева и принципа садржаних у Повељи Уједињених нација.

Француски председник Емануел Макрон најавио је да ће посетити Кину почетком априла, после Лукашенкове посете. Очекује се да ће лидери ЕУ, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лајен, такође посетити Кину у првој половини ове године. Ове посете ће се вероватно фокусирати на билатералну сарадњу и регионална врућа питања.

Белоруски председник Александар Лукашенко боравиће у Пекингу од уторка до четвртка, као део раније постигнутог договора током самита Шангајске организације за сарадњу у Самарканду, у Узбекистану. 

image