Скривене школе за управљање дроновима широм Украјине

Полазнике "школа" за руковање беспилотним летелицама чине махом добровољци, а током обуке, као и у сукобу, користе се војни и цивилни дронови

Приватне "школе за дронове" и невладине организације широм Украјине обучавају хиљаде полазника како да рукују беспилотним летелицама широм Украјине.

Те "школе" се углавном налазе на скривеним локацијама, пише "Политико", како би прикрили свој положај и ланац снабдевања од руских снага, али и зато је компанија "Спејсикс" Илона Маска најавила да ће предузети кораке како би спречила украјинску војску да користи њихове сателите "Старлинк" за управљање дроновима у региону током сукоба са Русијом.

Полазнике "школа" углавном чине бивши цивили, али су многи од њих у међувремену приступили украјинским оружаним снагама.

Украјинска војска доскора није званично признавала позицију оператера дронова, али је у јануару главнокомандујући Оружаних снага Украјине Валериј Залужни наредио војсци да створи 60 компанија састављених од пилота дронова, што је такође наговестило да Кијев планира да повећа сопствену производњу беспилотних летелица.

Украјинске компаније производе свега 10 одсто дронова који се користе у сукобу, каже за "Политико" војни добровољац и оснивач Центра за подршку ваздушној обавештајној служби Марија Берлинска.

Током обуке, као и у сукобу, Украјинци користе и војне и цивилне дронове, поготово оне које производи кинеска компанија "ДЈИ", а која је, пак, најавила прошле године да ће престати да продаје своје беспилотне летелице Кијеву и Москви.

Како би попунио залихе беспилотних летелица, Кијев је ублажио контролу увоза комерцијалних дронова и купује колико год може, често користећи средства која донирају невладине организације попут иницијативе "Војска дронова".

"Војска дронова" је, иначе, за амбасадора ангажовала глумца Марка Хамила, најпознатијег по тумачењу улоге Лука Скајвокера у серијалу "Ратови звезда". Хамил је претходно за "Политико" изјавио како се сматра "добрим војником" кијевског режима и да би радо урадио све што Зеленски (или његов тим за прикупљање средстава) затраже од њега.

Упитан да ли га брине став "Спејсикса" који се противи томе да услуге сателита те компаније буду коришћене у убијању људи, тај полазник је у казао да је "немогуће" искључити сателите само за украјинске дронове.

"Ако их Маск потпуно искључи, мораће да их искључи и за болнице које користе исти интернет за наручивање опреме и чак обављање онлајн консултација током операција на фронту. Хоће ли и њих искључити", закључио је он.