Запад се буди? Немци већ другу недељу на протестима подршке Русији (ВИДЕО)

Упркос забрани, неки активисти су дошли са руским заставама

Грађани Берлина и Штутгарта већ другу недељу су на улицама, протестују и траже да се заустави испорука новца и оружја Украјини.

Протести су почели пре две недеље у Берлину, где је на хиљаде људи изашло на улице јер се противе снабдевању Кијева оружјем и даљој ескалацији сукоба, и траже од Бундестага да што пре покрене мировне преговоре.

Демонстранти држе плакате и транспаренте са натписима "Дипломатија, а не оружје", "Ово није наш рат","Немачко оружје поново убија Русе и Украјинце", "Прави непријатељ је код куће".

Немци се већ две недеље окупљају, упркос хладном времену и киши, и упркос забранама које је увео Бундестаг.

"За скуп код Бранденбуршке капије, скупштина је увела ограничења", наводи се у саопштењу берлинске полиције објављеном на њиховом званичном налогу на Твитеру. Између осталог, забрањено ношење војне униформе, георгијевских трака, латиничних слова З и В, као и других симбола који подржавају руску специјалну операцију у Украјини, наводи се у саопштењу.

Судећи по сликама и снимцима са демонстрација, забрана није зауставила активисте, који су у рукама држали руске заставе и плакате који позивају на укидање антируских санкција.

"Овде сам да протестујем због одлука Немачке власти и њихових последица", рекао је 77-годишњи становник Берлина на митингу "За мир" код Бранденбуршке капије.

На протестима су и рођаци погинулих људи у Донбасу, да би, како су рекли, посведочили о ужасима који се већ целу деценију дешавају на територији Луганске Народне Републике, и да подсете да у украјинском бомбардовању Донбаса страдају деца.  

Још 16. јануара је немачки лист "Велт" јавио да су Немци у Берлину изашли на улице како би подржали Русију.

Грађани немачке престонице, како је известио овај лист, изашли су на традиционални марш сећања посвећен лидерима социјалистичког покрета Рози Луксембург и Карлу Либкнехту, а у току марша су се чуле пароле подршке Русији.

Неки од демонстраната развили су заставу Доњецке Народне Републике.

Демонстрације су организовале посланица немачког Бундестага Сара Вагенкнехт и позната немачка новинарка и активисткиња за људска права Алиса Шварцер.

Вагенкнехтова је током митинга рекла да народ не жели да се немачки тенкови користе против праунука оних које су нацисти убијали у Другом светском рату.

"Не желимо да немачки тенкови пуцају на праунуке оних које је Вермахт убијао на најокрутнији начин", узвикнула је она и додала да у Украјини заузимају другачији став по питању историје.

Према првим проценама, у акцији учествује око 25.000 људи. Протести пролазе без проблема, упркос великом броју учесника, рекла је портпаролка агенција за спровођење закона у Берлину Ања Диршке. Демонстрацијама су присуствовали представници и левих и десних снага, као и чланови десничарске партије Алтернатива за Немачку. Безбедност учесника обезбеђује око 1.400 полицајаца из Берлина и других савезних држава.

Грађани Берлина су јуче уништени руски тенк, који су присталице Кијева поставиле испред руске амбасаде у немачкој престоници, претворили у споменик жртвама сукоба у Украјини, тако што су возило прекрили цвећем.