Бајден признаје да је бео али тврди да није глуп

Бизарна процена интелигенције америчког председника

Амерички председник Џозеф Бајден дао је чудну процену своје интелигенције на догађају у Белој кући у част Афроамериканаца поручивши да можда јесте бео али није глуп.

"Можда сам белац, али нисам глуп. Знам где је снага... Мислите да се шалим. Научио сам давно о Божанској деветорици", рекао је Бајден на догађају поводом завршетка Месеца црначке историје.

Бајден је и раније био критикован због својих неистинитих изјава, од тврдњи 2022. да је ухапшен на протесту за грађанска права преко приче о посети јужноафричком дисиденту Нелсону Мандели.

Иначе, "Божанска деветка" је надимак који је дат друштву основаном 1930. године које представља братства и сестринства на црначким колеџима и универзитетима (ХБЦУ). Током председничке кампање 2020, Бајден је тврдио да је "почео из ХБЦУ-а у Делаверу".

Многи су то схватили као тврдњу да је похађао афроамеричку школу, што није тачно. Медији су потом "ископали" његов говор из 2016. у којем је Бајден рекао да је говорио у држави Делавер када је први пут ушао у политику, прикупљајући средства у кампусу ХБЦУ, пре него што је постао сенатор из Делавера 1972.

У свом "бео сам али нисам глуп" обраћању, Бајден се захвалио конгресмену Џејмсу Клајбурну, демократи из Јужне Каролине, што га је подржао на страначким изборима 2020. и омогућио му председничку кандидатуру.

Амерички медији тада су пренели да је Клајбурнова "цена" за помоћ била да Бајден номинује Афроамериканку за своју потпредседницу и за Врховни суд САД – што је и учинио, прво са Камалом Харис, а затим са Кетанџи Браун-Џексон.