Захарова: Блинкен тражио контакт са Лавровом, срели се на кратко

Дошло је до првог личног контакта двојице министара од почетка Специјалне војне операције

Државни секретар САД Ентони Блинкен тражио је контакт са министром спољних послова Русије Сергејем Лавровом на састанку Г20 у Њу Делхију и они су разменили неколико речи, саопштила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. 

"Блинкен је тражио контакт са Лавровом. У пролазу, у оквиру друге сесије Г20, Сергеј Лавров је разменио пар речи. Никаквих преговора, састанака и сличног није било", разјаснила је Захарова.

Реч је о првом личном контакту двојице министара откако је прошле године почела Специјална војна операција у Украјини. Од 24. фебруара 2022. године, само су једном разговарали телефоном и то у јулу прошле године. 

Коментаришући атмосферу на сусрету шефова дипломатије Г20 портпаролка Министарства иностраних послова Русије је раније рекла да би у актуелној међународној ситуацији, за коју су одговорне САД, тешко било очекивати контакт Лаврова и Блинкена.

"По мом мишљењу, став САД је означен јасно, и одавно. Они се залажу за ескалацију сукоба, у принципу, у целом свету. Дипломатију су, нажалост, очигледно ставили у други план. Сада се већ поставља питање – зашто? Због тога што они њоме не владају, или не верују у њу, или просто због тога што је уништење укупна логика спољне политике САД", навела је Захарова.