"Рајнметал" производи "леопарде" у Украјини? Медведев: Поздравиће вас наш "калибар"

Медведев је обећао да ће, ако се фабрика изгради, добити поздраве од руских ракета "калибар" и других пиротехничких средстава

Шеф немачког одбрамбеног концерна "Рајнметал" Армин Папергер рекао је да су у току преговори са Украјином о изградњи фабрике за производњу тенкова у тој земљи, а вредност пројекта се процењује, према његовим речима, на око 200 милиона евра.

"За око 200 милиона евра у Украјини може бити изграђена фабрика 'Рајнметала'", рекао је Папергер у интервјуу за "Рајнише пост".

Према његовим речима, у таквој фабрици би годишње могло да се производи до 400 "пантер" тенкова, премда је Украјини за победу потребно још око 600 до 800 тенкова. Истакао је да, чак и ако би Бундесвер дао Кијеву свих 300 тенкова које има, то не би било довољно, преносе "РИА Новости".

Папергер је рекао да се нада да би одлука могла да буде донета у наредна два месеца.

"Рајнметал" је у могућности да пошаље Кијеву око 250 тенкова, рекао је и додао се у концерну ради пуном паром.

Тенк "пантер" је представљен прошлог лета као конкурент главном борбеном тенку Бундесвера "леопард". У почетку је виђен као немачки одговор на нову генерацију руских тенкова Т-14 заснованих на платформи Армата, преносе "РИА Новости".

Берлин ће послати укупно 18 тенкова овог типа Кијеву. Како је раније саопштено, износ помоћи коју је Немачка пружила или гарантовала Украјини од фебруара 2022. године износи више од 14 милијарди евра. При том се не мисли само на војну помоћ, већ и на хуманитарну и финансијску.

Медведев: Само производите, поздравиће вас наше ракете

Заменик председника Савета безбедности Руске Федерације Дмитриј Медведев сматра да су извештаји о потенцијалној изградњи немачке фабрике тенкова у Украјини лажни. Али је подсетио да Русија, у сваком случају, има одговарајуће ракете.

"Извештај о изградњи фабрике подсећа на примитивно троловање кијевског режима", написао је Медведев на Телеграму уз коментар, да ако се Немци ипак одлуче да заиста изграде такво постројење, у Руској Федерацији ће се то дочекати са радошћу. 

"Овај догађај биће уредно обележен поздравима руских ракета 'калибар' и другим пиротехничким средствима", нагласио је Медведев.

Члан Комитета Савета Федерације за међународне послове Сергеј Цеков је у интервјуу за руску редакцију РТ рекао да Немачка изградњом немачке фабрике тенкова у Украјини ескалира ситуацију.

"Они ескалирају ситуацију. Застрашују изјавама да ће помоћи Украјини. А питање је да ли ће стварно помоћи. Судећи по ситуацији у Украјини, брзо ће их проћи воља", закључио је Цеков.