Велика Британија купује шпијунске балоне

Острвски министри су прошле године потписали уговор о истраживању вредан 100 милиона фунти с америчком компанијом за развој "стратосферских ваздушних система без посаде"

Велика Британија разматра куповину флоте шпијунских балона који могу да лете на великим висинама изнад непријатељских држава, пише "Тајмс".

Острвски министри су прошле године потписали уговор о истраживању вредан 100 милиона фунти с америчком компанијом за развој "стратосферских ваздушних система без посаде".

Технологија се развија за Министарство одбране Уједињеног Краљевства у оквиру пројекта названог "Етар", а тиче се балона за надзор који лете на висини између 15 и 24 километара, што значи да су мање шансе да ће их ухватити ваздушна турбуленција.

Пошто су прошле јесени летелице тестиране у пустињи Аризоне, Министарство је потврдило да је заинтересовано за куповину система "базираних на балонима".

А да ће Британија инвестирати у низ могућности које укључују и балоне и конвенционалне дронове, писао је и часопис Министарства "Дисајдер".

Америчка компанија која ради с британском владом на поменутом програму зове се "Сијера Невада корпорејшн". У октобру је успешно тестирала балон који је полетео из места Пејџ у југозападној држави Аризона, а потом је одлетео на североисток. За ову годину је предвиђен пробни 60-дневни лет.

Интересовање за коришћење балона у војне сврхе нагло је порасло након прошломесечног кинеско-америчког сукоба око летећих објеката – војска САД је оборила, како су навели, кинески шпијунски балон изнад обале Јужне Каролине, док је Пекинг тврдио да се радило о метеоролошкој летелици која је грешком скренула с курса.