Грузијски парламент усвојио закон о страним агентима, велики протести на улицама Тбилисија (ВИДЕО)

Закон је наишао на критике опозиције, која сматра да ће он Грузију удаљити од Европске уније

Грузијски парламент усвојио је данас нови закон о страним агентима, док су се противници нових прописа суочили полицијом на улицама престонице Тбилисија.

Нови Закон о транспарентности и страном утицају предвиђа формирање регистра невладиних организација, медија и других правних ентитета које финансирају стране државе.

Усвајање закона подржали су посланици владајуће партије Грузијски сан, а уколико председница те земље Саломе Зурабишвили одбије да га потпише, они ће покушати да надгласају њен вето, пренео је "Спутник".

Зурабишвили је подржала протесте у Тбилисију и најавила да ће ставити вето на тај закон.

"Ја сам са вама, зато што ви данас представљате слободну Грузију, која своју будућност види у Европи и која никоме неће дозволити да јој одузме ту будућност. Овај закон мора бити укинут у сваком облику. Он мора бити послат Венецијанској комисији. Ја сам од почетка говорила да ћу ставити вето на тај закон, и учинићу то", рекла је она.

Представници опозиције успротивили су се усвајању тог закона, наводећи да он Грузију удаљава од Европске уније.

Грузија је за чланство у тој организацији аплицирала почетком марта прошле године, али за разлику од Украјине и Молдавије није добила статус кандидата.

Сукоби на улицама

Грузијска полиција и специјалне снаге суочили су се са демонстрантима који већ неколико дана протестују против усвајања контраверзног закона.

Локални медији преносе да су демонстранти полицију гађали петардама и каменицама.

До сукоба је дошло недалеко од зграде парламента у Тбилисију, а ситуација је ескалирала када је закон усвојен након првог читања.

Организатори протеста су најавили формирање људског ланца око зграде парламента.

Специјалне снаге су покушали да разбију протесте употребом сузавца и водених топова, пренела је грузијска телевизија "Рустави 2"