Си Ђинпинг: Кина мора да ојача војску да би побеђивала у ратовима

Kинески председник је затражио од националних лабораторија да убрзају истраживања на пољу војне технологије, тако да Кина не мора да се ослања на друге земље

Kинески председник Си Ђинпинг jе у сусрету са кинеском војном делегацијом, током годишњег заседања парламента, истакао да ће Кина консолидовати и унапредити интегрисане националне стратешке системе и капацитете, преноси Ројтерс.

"Кина мора систематски да побољшава способност за решавање стратешких ризика, да се придржава стратешких интереса и испуњава стратешке циљеве, како би ојачала своју војску и побеђивала у ратовима", изјавио је кинески председник.

Он се појавио у оделу маслинасто зелене боје, подсетивши да војску мора да води партија и затражио од националних лабораторија да убрзају истраживања на пољу војне технологије, тако да Кина не мора да се ослања на друге земље.

"Кина мора боље да користи науку у области војске, као и технологију, како би ојачала армију и побеђивала у ратовима", оценио је Си.

Си је врховни командант кинеске војске и формално ће бити изабран за председника следеће недеље, што ће му бити трећи мандат.