Лукашенко: Циљ Белорусије да се придружи ШОС-у пре овогодишњег самита

Поставили смо себи амбициозан циљ, а то је да пре самита у Делхију уђемо у Организацију. Ово ће бити добро искуство за друге, рекао је белоруски председник

Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да је циљ те земље да се придружи Шангајској организацији за сарадњу (ШОС) пре њеног самита 2023. заказаног у Делхију, преносе "РИА Новости".

"Поставили смо себи амбициозан циљ, а то је да пре самита у Делхију уђемо у Организацију. Ово ће бити добро искуство за друге", рекао је Лукашенко, који ће се данас састати са генералним секретаром ШОС-а Џанг Мингом. 

Документ о почетку процедуре за пријем Белорусије у чланство ШОС потписан је након самита те организације у Самарканду, који је одржан 15-16. септембра 2022. године.

Лукашенко је тада изјавио да република, која је и даље посматрач у организацији, очекује да за годину дана добије чланство у ШОС.

У јануару је потписан протокол након консултација између овлашћених представника држава чланица ШОС и овлашћеног представника Белорусије. Како је саопштио МИП, белоруска страна је током скупа изразила спремност да убрза спровођење међународно-правних процедура за приступање ШОС као пуноправни члан.

Белоруски председник је у фебруару потписао указ којим се одобрава меморандум о обавезама републике да добије статус чланице ШОС.

За формализовање учешћа потребно је потписати и ратификовати меморандум, као и придружити се низу докумената који чине правни оквир овог интеграционог удружења.

Министар спољних послова Белорусије Сергеј Алејник изјавио је да је "брза регистрација чланства Минска у ШОС најважнији задатак у 2023. години".

Очекује се да ће се следећи самит ШОС-а одржати у јуну 2023.