Свет

Момци, нешто није у реду са вама: Кијевски министар оптужио организаторе доделе Оскара за лицемерје

Шеф дипломатије Кијева оплео по Холивуду јер нису дозволили Зеленском да се обрати на додели награда Америчке академије за филм
Момци, нешто није у реду са вама: Кијевски министар оптужио организаторе доделе Оскара за лицемерјеGetty © Rich Fury

Украјински министар спољних послова Дмитро Kулеба оптужио је данас организаторе доделе Оскара за лицемерје јер нису дозволили председнику Украјине Владимиру Зеленском да говори на церемонији доделе филмских награда.

"Мислим да ако 'На Западу ништа ново' добије Оскара за најбољи страни филм, док председник Зеленски, који се бори, предводећи земљу која води највећи рат у Европи од Другог светског рата, не сме да говори на церемонији доделе, нећете наћи бољи пример лицемерја врхунских руководилаца и продуцената у филмској индустрији", поручио је Kулеба у интервјуу за немачки лист "Билд".

Kулеба је рекао да не доводи у питање квалитет филма, али да реч смешно није довољна да опише ово "лицемерје".

"Само кажем, момци, ако ћете да награђујете филм о рату, а не разумете да када пијете шампањац, обучени у лепе хаљине и дијаманте, и не желите да чујете праву ратну причу, која се дешава овде и сада, онда нешто није у реду с вама", појаснио је Kулеба.

Недавно је саопштено да Зеленском, као и прошле године, није дозвољено да говори на додели Оскара.

Поједини медији су коментарисали да је одбијање уследило као последица смањеног америчког интересовања за подршку Украјини.

Зеленски, иначе, користи сваку прилику да тражи још помоћи од Запада и не бира да ли је у питању догађај из културе, економије или политике.

"На Западу ништа ново" је антиратни филм заснован на истоименом роману Ериха Марије Ремарка и један је од 10 остварења номинованих за престижну награду Америчке академије за филм.

image
VV inauguration
banner