"Шпигл": Немачка железница укида бесплатан транспорт помоћи Украјини

Немачка железница (Дојче бан) наводно је престала да наплаћује такве услуге убрзо након што је Русија покренула своју војну операцију против Кијева

Немачка национална железничка компанија тихо је прекинула праксу бесплатне испоруке хуманитарне помоћи намењене Украјини, преноси "Шпигл". Одлука је наводно донета због законских ограничења за регистроване компаније у Немачкој у смислу добротворне делатности, наводи лист.

Позивајући се на "железничке кругове", "Шпигл" је пренео да је Дојче бан "очигледно" престао да обезбеђује бесплатан превоз за такву робу од 1. јануара ове године.

Према извештају, у децембру 2022. хуманитарне групе које су организовале испоруку хране, средстава за хигијену, опреме за пречишћавање воде и генератора у Украјину добиле су поруку од железнице у којој их обавештавају о "привременој обустави бесплатног транспорта".

У писму је наводно појашњено да, као корпорација, немачки национални железнички оператер има одређени плафон у смислу колико може да потроши на такве добротворне активности, наводи "Шпигл".

Неколико активиста је наводно упутило петицију министру саобраћаја Волкеру Висингу, да интервенише у јесен 2022. Међутим, ови покушаји су очигледно били неуспешни, наводи лист.

Портпарол министарства рекао је "Шпиглу" да су "железнички мостови" приватна иницијатива железнице. Званичник је додао да немачка влада тренутно тражи начине за одржавање бесплатног транспорта помоћи Украјини. Лист је, међутим, навео да се "не очекује брзо решење".

Иницијатива је, подсећа "Шпигл" покренута прошле године са много помпе и уз обећања да ће ови "железнички мостови" бити одржавани "веома дуго".

Дојче бан је, наводи лист, прошле године бесплатно превезла укупно 1.300 терета у Украјину. Процењује се да је то коштало железничког оператера до 5 милиона евра.