Француска поручила Немачкој и Италији: Блокирање плана за смањење угљен-диоксида је еколошка грешка

Европа у развоју електричних аутомобила заостаје за Кином пет до десет година, поручио је министар финансија Француске Бруно Ле Мер

Француски министар финансија Бруно Ле Мер рекао је да Европска унија мора да се држи плана о забрани нових аутомобила са моторима са унутрашњим сагоревањем до 2035. године, упркос упозорењима Немачке и Италије да то неће дозволити.

Ле Мер је истакао да би повлачење плана било еколошка и економска грешка.

"Не можемо да говоримо како постоји климатска ванредна ситуација, а да одустанемо од преласка на електрична возила", рекао је Ле Мер на телевизији "Франс инфо".

Француски министар је рекао да Европа заостаје за Кином пет до десет година када је у питању развој електричних аутомобила, као и да ЕУ мора да избегне слање недоследних порука произвођачима аутомобила, укључујући француске "Стелантис" и "Рено".

Европски парламент и земље ЕУ у Савету су се сложиле са законом којим би се забранила продаја нових аутомобила и комбија који емитују угљен-диоксид од 2035. године, чиме би електрична возила постала норма.

Немачка и Италија, како би заштитиле своју ауто-индустрију, уложиле су приговоре на предложене забране само неколико дана пре заказаног гласања, захтевајући да се одлука одложи на неодређено време.

Ле Мер је поручио да то не би било у складу са националним интересима Француске. 

"То није у нашем националном интересу, није у интересу произвођача аутомобила и није у интересу планете", поручио је француски министар.