Помпео напао Кину: Шире се на Арктику и удружују са Русијом против САД

Мајк Помпео каже да је арктичка област кључна за националну безбедност САД

Кинески владајући режим настоји да се прошири на Арктик како би искористио природне ресурсе, трговинске путеве и стекао војну предност над Сједињеним Америчким Државама, изјавио је бивши државни секретар Мајк Помпео.

"Си Ђинпинг је јасно ставио до знања да жели да влада заувек и да његова владавина треба да буде изнад свега. Мислим да би то требало озбиљно да схватимо. Комунистичка партија Кине (КПК) има дубоке, стратешке војне намере на Арктику", рекао је Помпео у интервјуу за Хадсон институт, конзервативни тинк тенк чији је сарадник.

Према његовим речима, напори КПК да продре у арктички регион трају неколико година, али су достигли врхунац 2017. када су покушали да купе поморску базу на Гренланду.

Помпео каже да је ова област кључна за одбрану и националну безбедност САД, не само због ресурса који се тамо налазе, већ и зато што би балистичке ракете које Кина или Русија лансирају у правцу САД морале туда да прођу.

"Свака кинеска интерконтинентална балистичка ракета мора да лети кроз арктички регион да би погодила своје циљеве у САД и Канади. Наша противракетна одбрана распоређена је првенствено на Арктику, Гренланду и Аљасци".

Истиче да би да би осам земаља Арктичког савета требало да забране војно присуство Арктику неарктичким земљама.

"Комунистичкој партији Кине недостаје легитимно право на суверенитет у региону и никада не би требало да јој се дозволи да постане део било које организације, укључујући Арктички савет.

Помпео тврди да, иако је КПК Кину назвао блиско-арктичком државом, тај назив нема законско овлашћење и није признато ван Кине. Такође наводи да су КПК и Москва блиско повезани и да Америка очекује кинеско-руску сарадњу у региону како би "поткопали Запад, првенствено САД".

Помпео је напоменуо да је недавна одлука Финске и Шведске да се пријаве за чланство у НАТО добра и да се нада да ће њихов пријем у алијансу повећати безбедносну сарадњу на Арктику.